Nu ai anvelope de iarna pe masina? Te poti astepta la amenzi URIASE! Cat costa sa-ti echipezi automobilul!
Nu exista o data limita pana la care soferii sa-si duca la indepllinire obligatia, acest lucru este insa exclusiv stabilit in functie de conditiile meteo. Iarca face legea in acest caz, determinand obligatia de a pune cauciucurile de iarna in cazul aparitiei zapezii, ghetii sau a poleiului pe drumurile publice. Legea aplicabila in acest caz este Ordonanta de Guvern nr. 5/2011
Potrivit reglementarilor, masinile personale si autovehiculele de transport de persoane cu maximum noua locuri pe scaune trebuie sa fie dotate cu anvelope de iarna. Iar autovehiculele de transport de marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si cele de transport de persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate.
Legea nu se refera, restrictiv, numai la anvelopele de iarna, pentru ca sunt acceptate si autovehiculele mixte, asa numitele „all seasons”-toate sezoanele. Pe anvelopa trebuie sa se rageaseasca insa, obligatoriu anumite inscriptii Potrivit prevederilor Directivei 92/23/CE, pe anvelopele de iarna trebuie sa fie aplicate literele „M+S”, „M.S.” sau „M&S”. M si S reprezinta”mud” (noroi) si „snow” (zapada).
Ce amenzi risti si cine te poate controla
Nerespectarea obligatiei de a avea anvelope de iarna, lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate constituie contraventie si se sanctioneaza, conform Codului rutier, cu 9-20 puncte-amenda.
Un punct-amenda este egal cu 10% din salariul minim brut pe economie. Avand in vedere ca de la 1 ianuarie 2015 salariul minim brut este de 975 de lei, un punct-amenda reprezinta 97,5 de lei. Ceea ce inseamna ca amenzile pentru cei care nu au anvelope de iarna sunt cuprinse intre 877 şi 1950 de lei. In afara de sanctionarea cu amenda, politistii rutieri vor retine certificatul de inmatriculare/inregistrare al autoturismului, eliberand soferului o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie. Politia Rutiera poate aplica aceste sanctiuni, sau Autoritatea Rutiera, in cazul transporturilor de persoane si marfa.
Atentie insa la cumpararea cauciucurilor de iarna, pentru ca in unele cazuri sunt vandite anvelope resapate ca si cum ar fi noi, iar acestea daca nu sunt bine reconditionate, reprezinta un real pericol pentru ocupantii autovehicului dar si a celorlalti participanti la trafic. Sapa aplicata se poate desprinde si masina se duce…sanie.
Anvelopele pot depasi 3.000 de lei!
Nu in ultimul rand, pretul este hotarator, iar acesta variaza in functie de dimensiunile anvelopei, de magazinul de unde se achizitioneaza. Se pot comanda si online anvelope iar pretul este, deseori mai mic. La acest moment, o anvelopa se poate achzitiona de la preturi incepand cu 170 de lei pana la 780 de lei/bucata, in cazul cauciucurilor pentru SUV.
In nici un caz nu trebuie montate pe autovehicol alte dimensiuni, mai mari sau mai mici fata de cele din certificatul de inmatriculare, chiar daca janta permite din punct de vedere tehnic acest lucru. Sanctiunea este aceeasi ca in cazul lipsei acestora!
(Gabriel Constantinescu)