Novak Djokovic: talent, curaj și credință

Publicat: 29/06/2020 | 00:22

Novak Djokovic este deja unul dintre campionii legendari ai tenisului, cu 17 titluri de Grand Slam, dintre care opt la Australian Open, un record în istoria turneului, cinci triumfuri la Turneul Campionilor, 33 de trofee Masters 1000, 12 titluri ATP 500, o Cupă Davis, o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 și a deținut poziția de lider ATP timp de 260 de săptămâni.

Totodată, este singurul tenisman din istorie care a triumfat în toate turneele Masters 1000 și doar al treilea om ce deține în același timp toate titlurile de Grand Slam, însă primul care a realizat asta pe trei suprafețe diferite.

La 12 ani, Novak Djokovic era deja hotărât să își urmeze visul și să își respecte promisiunea făcută de a deveni cel mai bun jucător din lume. Părinții săi au făcut toate eforturile posibile pentru a-l sprijini financiar, astfel că ziua ofereau lecții de schi, iar seara serveau pizza în restaurantul lor de la Kopaonik, situat în apropiere de Kosovo. Nole a rămas la Belgrad la bunicul său, alături de cei doi frați mai mici, pentru a-și continua pregătirea și, timp de 78 de zile, între martie și iunie 1999, a avut de rezistat în fața bombardamentelor forțelor NATO asupra capitalei Iugoslaviei.

La 14 ani, era deja triplu campion european, la simplu, dublu și pe echipe și a cucerit o medalie de argint la Campionatele Mondiale de juniori. În 2002, câștiga titlul european al categoriei sub 16 ani, în 2004, juca și câștiga primul lui meci în Cupa Davis, iar un an mai târziu, a apărut pentru prima dată pe tabloul principal al turneelor de Grand Slam, ajungând până în turul al treilea la Wimbledon și US Open.

În 2008, Djokovic s-a impus în primul său turneu de Grand Slam, la Australian Open, unde l-a învins în finală pe Jo-Wilfried Tsonga, după ce a pierdut un singur set în întreaga competiție, succes urmat de alte trei trofee majore, la Indian Wells, Roma și la Turneul Campionilor de la Shanghai, și de medalia de bronz, obținută la Jocurile Olimpice de la Beijing.

În 2011, visul său de fi numărul 1 mondial a devenit realitate după ce a triumfat la Wimbledon într-o serie uluitoare de 43 de victorii consecutive. Realizările sale impresionante din 2011 nu se opresc doar aici: a câștigat titlul și la Australian Open și US Open, precum și un număr record de cinci turnee Masters într-un singur sezon.

2015 a fost, poate, cel mai bun an din cariera lui Djokovic, după ce a devenit primul om din Era Open cu cinci titluri la Australian Open și primul tenisman din istorie care s-a impus în primele trei turnee de Masters 1000 ale sezonului, Indian Wells, Miami și Monte Carlo. Nole ar fi putut realiza chiar Marele Șlem, dar s-a oprit în finala de la Roland Garros, în fața lui Stanislas Wawrinka, după care au urmat noi victorii la Wimbledon și Flushing Meadows. El a mai triumfat la Roma, Beijing și Paris-Bercy, devenind primul jucător cu șase titluri Masters 1000 într-un sezon, iar anul l-a încheiat cu cel de-al patrulea succes la rând de la Turneul Campionilor, performanță unică în istoria tenisului.

2019 a însemnat scrierea unei noi pagini de istorie datorită celei de-a șaptea victorii la Australian Open, prin care a depășit performanțele lui Roy Emerson și Roger Federer. Totodată, el s-a impus pentru a cincea oară la Wimbledon și și-a apărat titlul la Melbourne în 2020, ajungând la 17 trofee de Grand Slam, cu trei mai puțin decât liderul all-time al acestei ierarhii, Roger Federer.

Povestea completă a lui Novak Djokovic poate fi citită în cartea „100 de sportivi legendari”, care va apărea in acest an.