La nivel mondial, cercetătorii încearcă să găsească un remediu pentru a stopa răspândirea infecției cu noul coronavirus, iar oamenii trebuie să știe că virusul poate infecta nu numai prin atingerea unor suprafețe, ci și prin aer. Acesta este motivul pentru care medicii transmit că masca purtată pe față este obligatorie.
Profesorul Kim Woo-Jiu de la Spitalul Universitar Guro din Seul a explicat și care sunt riscurile atunci când masca chirurgicală nu este purtată, avînd în vedere că atunci când tușim sau strănutăm picăturile pot ajunge la o distanță de 1-2 metri.
”Când tuşim sau strănutăm expulzăm picături. Practic, scuipăm. Trebuie să fie mai mari de 5 microni pentru a fi considerate picături, iar o singură picătură conţine multe virusuri. Mă refer la cele provenite de la o persoană infectată. Pentru că picăturile sunt mai mari de 5 microni, acestea urmează o traiectorie curbă, ca un curcubeu, şi aterizează de regulă la o distanţă între 1 metru şi 2 metri. În acel moment, virusul te poate infecta prin ochi, nas sau gură”, spune profesorul Kim Woo-Jiu de la Spitalul Universitar Guro din Seul, care lucrează în domeniul bolilor infecțioase din anul 1990.
(CITEȘTE ȘI: DESCOPERIRE DE ULTIMĂ ORĂ! CÂT REZISTĂ, DE FAPT, CORONAVIRUSUL PE DIFERITE OBIECTE: ”DA, E ADEVĂRAT!”)
Profesorul Kim Woo-Jiu spune că i se pare de-a dreptul straniu fiindcă în Europa sau Statele Unite ale Americii foarte puțini oameni poartă mască pe față atunci când ies în spațiul public. Există chiar și cazuri – vezi SUA – în care li s-a transmis oamenilor că nu trebuie să poarte mască, iar profesorul Kim Woo-Jiu este contrariat.
”Am menţionat ochii, nasul şi gura, pentru că în ele sunt membrane mucoase, în pleoape, în interiorul nasului, în gură. Virusul nu poate intra în piele, dar mucoasele au un receptor care se numeşte ACE2. Virusul trebuie să se lipească de aceşti receptori, pe care nu îi avem şi în piele. Pielea noastră acţionează ca o barieră. Virusul nu poate intra nici prin urechi. În Occident, în Europa şi în SUA, nu prea vezi oameni purtând mască. Mi se pare straniu. În Statele Unite, şeful sistemului sanitar public le-a spus oamenilor că nu este nevoie să poarte mască. OMS a recomandat acelaşi lucru. Dar eu nu sunt de acord. Mesajul acesta trebuie pus în context. Cred că scopul a fost împiedice ca publicul să facă stocuri de măşti şi asta pentru că personalul medical are mai multă nevoie de ele. Dacă personalul medical nu mai are măşti, nu mai poate trata pacienţii. Cu alte cuvinte, pentru că sunt puţine măşti în SUA, personalul medical trebuie să aibă prioritate”, mai spune profesorul Kim Woo-Jiu, potrivit digi24.ro.
(VEZI ȘI AICI: DRAMĂ ȘI ÎN DIASPORA! 12 ROMÂNI AU FOST UCIȘI DE CORONAVIRUS)