Medicii sunt în alertă după ce o echipă de specilaiști chinezi a publicat un articol îngrijorător în revista National Science Review. Potrivit concluziilor acestora, noul coronavirus ar fi suferit cel puțin 150 de mutații de la începutul epidemiei, iar o nouă tulpină – subtipul L – este mult mai agresivă.
Majoritatea acestor mutaţii s-au produs recent. Studiul, potrivit Sputnik France, arată că noul coronavirus s-a divizat deja în două subtipuri: L (70%) și S (30%).
„Analiza noastră sugerează că subtipul S este probabil versiunea originală a SARS-CoV-2. Rezultatele cercetărilor noastre susțin și teoria potrivit căreia subtipul L este mai agresiv decât subtipul S și că intervenția umană a schimbat prevalența subtipurilor L și S la scurt timp după izbucnirea epidemiei”, se arată în respectivul articol. Cercetătorii chinezi au specificat, totuși, că datele care au stat la baza articolului publicat în revista National Science Review sunt încă foarte limitate, fiind necesare mai multe informații de natură genomică și epidemiologică. Totodată, este nevoie și de informații cu privire la simptomele clinice ale pacienților infectiați cu SARS-CoV-2, pentru ca aceste mutații să fie înțelese cât mai bine. În acest moment, la nivel mondial sunt înregistrate 98.424 cazuri de infecție cu noul coronavirus și 3.386 de decese.
Carmen Hara este de părere că ar trebui să fim cu toții mult mai calmi și să nu ne fie frică să ne protejăm. Deși situația este alarmantă, la nivel mondial, iar numărul deceselor crește, Carmen Hara nu anticipează ”o nenorocire așa de mare” pe termen lung.
”Oamenii sănătoși pot lua virusul, să devină purtători de virus și să nici nu aibă siptome. Este periculos pentru oamenii mai bătrâni, peste 65 de ani, oamenii peste 70-80 de ani, care au sisteme imunitare mai proaste sau slăbite, sunt cei care sunt afectați. Eu nu întrevăd o nenorocire mare în acest virus, în timp. Văd că se face foarte mare alertă, dar eu cred că se vor găsi soluții și că situația nu este atât de gravă pe cât este amplificată de media, și chiar dacă este un caz în România, nu văd o nenorocire atât de mare. Ar trebui să ne calmăm puțin și să folosim acest medicament care există deja de atâta vreme, din 1883, se știe, poate trata Coronavirus foarte bine, și să nu ne fie frică să ne protejăm! Știe toată lumea că pentru protecție se poartă și acea mască, în locurile publice, în aeroporturi. Lucrurile se vor calma probabil în câteva săptămâni și nu vor lua amploarea despre care se vorbește!”, a spus Carmen Harra potrivit ciao.ro.