Organizația Mondială a Sănătății a atribuit vineri litera greacă Omicron unei variante de COVID-19 nou identificate în Africa de Sud.
Agenția de sănătate a ONU a recunoscut tulpina, denumită anterior descendența B.1.1.529, ca o variantă de îngrijorare. Experții în sănătate sunt profund îngrijorați de transmisibilitatea variantei Omicron, având în vedere că are o constelație neobișnuită de mutații și un profil diferit față de alte variante.
„Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare. Dovezile preliminare sugerează un risc crescut de reinfecție cu această variantă, în comparație cu alte COV”, a spus OMS într-un comunicat publicat vineri.
Tulpina a fost depistată până acum în Africa de Sud, Botswana, Belgia, Hong Kong și Israel.
Organizația Mondială a Sănătății declarase că „monitorizează îndeaproape” varianta raportată și urma să aibă vineri o reuniune tehnică pentru a stabili dacă B.1.1.529 ar trebui să fie desemnată drept variantă de „interes” sau de „îngrijorare”.
Noua tulpină, care a fost identificată marți, prezintă „un număr extrem de mare” de mutații, iar proteina spike arată diferit de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile. Cele mai recente date, prezentate joi de oamenii de știință sud-africani, au arătat că varianta pare să fie, totodată, și mai transmisibilă.
Aceasta este a cincea variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 declarată de OMS „variantă de natură să stârnească îngrijorare” , de la începutul pandemiei. Celelalte au fost Alpha, Beta, Gamma și Delta. Tulpinile declarate „variante de îngrijorătoare” comportă un risc mai mare de transmisibilitate și răspândire față de cele catalogate drept „variante de interes”, care sunt ținute sub observație după ce sunt depistate în areale relativ restrânse.
O serie de state au început să ia deja măsuri impunând restricții stricte pentru călătoriile în și din sudul Africii.
Sursa foto: Arhiva Cancan