Nouă taxă obligatorie pentru români: banii trebuie achitaţi până la 30 aprilie 2024
ANAF se pregătește să trimită notificări pentru achitarea unei noi datorii fiscale. Legea referitoare la „impozitul pe lux” a fost aprobată anul trecut și va intra în vigoare începând cu acest an.
Proprietarii de imobile sau mașini de lux din România se pregătesc să se confrunte cu o nouă responsabilitate fiscală. ANAF începe să transmită notificări referitoare la „taxa pe lux”. Potrivit informațiilor oficiale, cei cu proprietăți evaluate la peste jumătate de milion de euro vor primi comunicări din partea autorităților fiscale, care vor include detalii esențiale pentru achitarea acestui impozit special.
Citește și: DE LA CÂȚI ANI POȚI APLICA PENTRU UN CARD DE CREDIT ONLINE?
„Taxă pe lux” pentru imobile și mașini
Conform legislației, românii care dețin proprietăți cu o valoare de peste 500.000 de euro sunt obligați să plătească un impozit de 0,3% din suma care depășește acest prag. Aceeași regulă se aplică și pentru cei care dețin mașini cu o valoare de peste 75.000 de euro. Astfel, impozitul special se concentrează pe locuințele și autoturismele cu valoare ridicată.
Ce români sunt vizați:
- persoanele fizice care, la date de 31 decembrie a anului fiscal precedent, dețin clădiri rezidențiale în proprietate sau proprietate comună în România, cu o valoare impozabilă care depășește 2.500.000 de lei (~500.000 de euro);
- persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România, cu o valoare de achiziție individuală ce depășește 375.000 de lei (~75.000 de euro).
Contribuabilii trebuie să achite „taxa pe lux” pentru întregul an fiscal și să o declare la ANAF până la 30 aprilie pentru proprietăți și până la 31 decembrie pentru mașini. Pentru autoturisme, impozitul este datorat timp de cinci ani de la data achiziției, luând în considerare uzura și deprecierea.
În cazul bunurilor imobile, procedura rămâne ambiguă în privința declarării impozitului special în situația în care proprietățile sunt deținute în cotă-parte. Este încă neclar dacă un singur coproprietar poate depune declarația pentru impozitul special sau dacă fiecare coproprietar trebuie să declare impozitul pentru cota sa de proprietate. În acest din urmă scenariu, obligația de raportare poate varia în funcție de procentul de cotă-parte deținut de fiecare coproprietar, conform unei analize efectuate de EY România.