Nouă sărbătoare naţională din 2025. Când va fi și ce vor face românii în această zi

Publicat: 03/10/2024 | 09:22
Nouă sărbătoare în România. Sursă foto: Pixabay

O nouă sărbătoare națională a fost implementată, iar ea va fi celebrată începând cu următorul an. După ce a trecut de votul din Camera Deputaților, „Ziua de Curățenie Națională” a fost adăugată în calendar, iar legea va merge la promulgare pentru a fi organizată din anul 2025. 

„Ziua de Curățenie Națională” se va sărbători anual în cea de-a treia sâmbătă a lunii septembrie și a fost propusă pentru a încuraja colectarea deșeurilor, mai ales că, România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește recilarea.

Nouă sărbătoare în România 

Proiectul de lege prevede ca atât instituțiile publice, cât și companiile private să organizeze, o dată pe an, activități de curățenie, conștientizare și educație privind protecția mediului. De asemenea, statul poate sprijini logistic aceste inițiative. 

„Ziua Națională a Curățeniei” va pune un accent deosebit pe colectarea separată a deșeurilor, având în vedere că, potrivit celor mai recente statistici, România reciclează cel mai puțin din întreaga Uniune Europeană. 

CITEȘTE ȘI: Garanția ambalajelor SGR ar putea crește. Câți bani va lua un român dacă reciclează sticlele

Românii vor fi obligați să recicleze și textile 

Tot pe tema reciclării, vă aducem la cunoștință faptul că de anul viitor se vor colecta și deșeurile textile. 

Autoritățile competente vor fi obligate să asigure colectarea separată a acestora. Specialiștii sunt de părere că ar fi eficient să se monteze containere speciale pe st 

Președintele Asociaţiei Române pentru Reutilizare şi Reciclare Textile (ARETEX) a precizat că la acest moment există la noi în țară inițiative comerciale sau cartiabile prin intermediul cărora se colectează textile. 

Există, de asemenea, unele orașe din țară unde se găsesc containere mici speciale pentru haine. 

„În acest moment, colectarea selectiva a deşeurilor textile este încă la început în România. Exista câteva iniţiative caritabile sau comerciale prin care se colectează îmbrăcăminte şi încălţăminte folosită, însă cantităţile sunt la o zecime raportat pe cap de locuitor faţă de ceea ce se colectează în alte ţări europene (…) 

CITEȘTE CONTINUAREA AICI: Ce sunt obligați românii să recicleze de la 1 ianuarie 2025. Cum trebuie să îi ajute statul