Toți românii trebuie să știe! Pot fi predispuși unei fraude de zile mari și se pot trezi cu conturile bancare goale printr-o schemă destul de simplă. Specialiştii din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează populația cu privire la infractorii cibernetici, care au constant diverse tactici de atac. Iată o metodă nouă prin care poți să fii furat!
Românii trebuie să aibă mare grijă la furturile pe internet. Aceștia pot rămâne rapid fără bani în cont, căci există diverse metode prin care infractorii cibernetici pot da lovitura. Specialiştii din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) lansează un avertisment referitor la schema prin care oamenii pot rămâne cu conturile goale în doar câteva minute. Există tot felul de scenarii și de tactici de atac, despre care nu multe persoane au habar.
“Infractorii cibernetici îşi perfecţionează constant scenariile şi tacticile de atac, apelând diverse metode pentru a prinde în capcană potenţiala victimă. Cu o simplă căutare pe internet putem să găsim tot felul de exemple de astfel de tentative în care angajaţii au fost păcăliţi de infractori care au impersonat o persoană din conducerea unei organizaţii. Nu de mult angajatul unei multinaţionale din Hong Kong a fost păcălit, în timpul unei videoconferinţe realizate cu ajutorul tehnologiei Deepfake, să efectueze mai multe tranzacţii bancare importante”, au transmis specialiştii DNSC.
A apărut o nouă metodă prin care infractorii cibernetici reușesc să-i fure pe români. Se numește „Mesaj de la șef” și îi are în vedere pe cei care efectuează plăți. Acești angajați sunt induși în eroare și sunt determinați să facă un transfer bancar ori să plătească anumite facturi, care sigur că sunt false.
Experții din cadrul DNSC spun cum se folosește metoda „Mesaj de la șef”. Infractorul cibernetic trimite un e-mail ori sună să spună că este managerul unei companii de top. În timpul discuției, el solicită efectuarea unei plăți. Îi cere angajatului să nu respecte procedura obișnuită de autorizare a plăților. Infractorul cibernetic va folosi și un limbaj persuasiv, de tipul ”avem încredere în tine, rămâne între noi, eu sunt ocupat acum”. Infractorii cer de obicei ca plata să se facă într-un cont din afara țării sau chiar din afara Europei.