Noua metodă de furt la început de 2022, pe Whatsapp. Ce li se cere victimelor să facă? Atenție mare!
Noua metodă de furt la început de 2022, pe Whatsapp. ”Metoda accidentului” a suferit o „transformare”, iar acum mai multe persoane apelează la o nouă înșelătorie pentru a putea intra în posesia unor sume de bani. La ce trebuie să fii atent atunci când primești un mesaj pe Whatsapp și ce li se cere posibilelor victime să facă. Atenție mare!
Pe Whatsapp circulă o nouă metodă de înșelătorie, fiind derivată din „metoda accidentului”. Utilizatorii aplicației respective pot primi un mesaj din partea unui număr de telefon necunoscut, în numele unor membrii ai familiei. În mesaj li se prezintă o ”situație credibilă” prin care li se explică faptul că telefonul mobil, de exemplu, a fost pierdut, iar persoana respectivă nu mai are acces la contul cu bani. Apoi, în mesaj li se cere acestora să transfere o anumită sumă de bani.
Noua metodă de furt la început de 2022, pe Whatsapp. Ce li se cere victimelor să facă?
Iată un exemplu, potrivit realitatea.net: ”Mami, mi-am pierdut telefonul și nu mai am acces la contul cu bani. Îți dau mesaj de pe telefonul unui prieten. Am nevoie de 5.000 de lei urgent (suma poate fi mult mai exactă, în funcție de scenariu) pentru că trebuie să fac o plată azi”.
Un alt scenariu: ”Mama, mi s-a furat telefonul, trebuie să îmi iau rapid altul ca să blochez cardul să nu mă trezesc că rămân fără bani în conturi”.
Posibilelor victime, care pică în capcana escrocilor, li se oferă indicații de plată. Este un scenariu similar cu cel al „metodei accidentului”.
Vezi și UN FOST PUȘCĂRIAȘ SE DĂDEA MEDIC CA SĂ-I PĂCĂLEASCĂ PE BĂTRÂNI PRIN METODA ”ACCIDENTUL”
În condițiile în care o persoană se află într-o astfel de situație, se recomandă ca, mai întâi, să fie apelată ruda respectivă pe telefonul ei. În condițiile în care va suna la numărul de telefon necunoscut, cel de pe care a primit mesajele pe Whastapp, există posibilitatea să nu li se răspundă la apel, acest lucru fiind un incidiu al tentativei de furt. Viramentul nu trebuie să fie făcut până când persoana în cauză nu este sigură cu privire la identitatea celei care o contactează.
”Nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi și nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială ci sunaţi la poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau adresaţi-vă, imediat, celei mai apropiate unităţii de poliţie”, transmit reprezentanții Poliției.
Metoda ”accidentul” este cunoscută de mulți ani. Infractorii sunau rudele unor presupuse victime rutiere și spuneau că pentru a le salva e nevoie urgentă de bani. Fie că era vorba de internare în spital și de operații scumpe, fie că ar fi produs accidente grave, soldate cu morți, iar pentru a-i salva pe vinovați, cereau bani mulți pentru așa zise intervenții la oamenii legii.
Sursă foto: Pixabay