Noua boală pentru care românii vor primi concediu medical. Din păcate, tot mai mulți suferă de ea
În ultimii ani, tot mai multe persoane ajungă să fie epuizate la locul de muncă, iar în cele din urmă ajung la burnout. În sprijinul acestora vine o nou inițiativă legislativă, ce a fost depusă în Senat săptămâna trecută. Aceasta spune că atât epuizarea fizică, cât şi cea intelectuală, cauzată de stresul de la locul de muncă, va fi considerată boală profesională, iar românii vor putea primi concediu medical dacă se confruntă cu burnout-ul. Ce prevede inițiativa legislativă?
Potrivit statisticilor, în România, 6 din 10 angajați se simt extenuați din cauza locului de muncă. De asemenea, țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană la timpul lucrat, mai precis, peste 2.000 de ore anual. Astfel, românii ajung să fie epuizat și intră în burnout. În sprijinul celor care se confruntă această problemă vine noua inițiativă legislativă.
(CITEȘTE ȘI: Nick Rădoi, declarații tulburătoare despre lupta cu boala nemiloasă: „A fost atât de grav că mi-am făcut și testament”)
Noua boală pentru care românii vor primi concediu medical
România este pe cale să aibă o lege care să protejeze angajații ce suferă de burnout profesional. În inițiativă legislativă se prevede că atât epuizarea fizică, cât şi cea intelectuală, cauzată de stresul de la locul de muncă, va fi considerată boală profesională. De asemena, persoanele care se confruntă cu acest sindrom vor beneficia de concediu medical, consiliere psihologică, dar şi reducerea timpului de lucru.
„Pe lângă constatarea de către specialiști, un astfel de diagnostic va fi confirmat de DSP. Un concediu medical precum în alte cazuri de boli profesionale trebuie să fie direct proporțional cu gravitatea. Tot medicul psiholog, respectiv DSP vor recomandă o durata a concediului”, spune Irineu Darău, inițiatorul legii, potrivit observatornews.ro.
Astfel, cei diagnosticați cu această boală ar putea beneficia de un concediu de minimum 2 săptămâni, dar și de reducerea timpului de lucru și transferarea temporară într-un alt departament al firmei. Mai mult, potrivit inițiativei legislative, cheltuielile cu recuperarea celor care suferă de burnout ar urma să fie plătite din fondul de asigurare pentru accidente de muncă
„Cred că cea mai bună varianta ar fi un concediu de minimum 2 săptămâni, timp în care persoană să fie deconectată de orice activitate profesională, să fie ideal într-un alt loc decât mediul pe care îl cunoaște și să fie angrenat în activități exclusiv de relaxare”, spune psihologul Keren Rosner.