Vremea continuă să fie capricioasă în România! După ploile abundente provocate de ciclonul Boris, ANM a emis o avertizare meteorologică de cod galben. Întâi furtuna a făcut prăpăd și a distrus tot ce i-a stat în cale, iar acum este cod galben de ploi torențiale. Ce județe sunt vizate?
ANM a emis o avertizare meteorologică de cod galben pentru ziua de joi, 19 septembrie, în intervalul orar 03.00 – 18.00. Meteorologii anunță că se vor semnala averse însemnate cantitativ în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați și Tulcea. Precipitațiile abundente vor afecta zonele deja lovite de inundații. Oamenii care au rămas fără un acoperiș deasupra capului mai au acum un motiv de îngrijorare, pentru că ploile nu se opresc.
CITEȘTE ȘI: Alertă pe Dunăre după ciclonul Boris. Autoritățile s-au mobilizat, avertisment pentru oameni
Joi, în intervalul menționat, în Moldova și în nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse, iar cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp. Cerul va fi noros și-n Capitală, în cursul zilei de ploi. În București sunt așteptate ploi slabe, iar vântul va sufla moderat. Maxima zilei va fi cuprinsă între 21-23 de grade Celsius.
CITEȘTE ȘI: Ce este ciclonul Boris și când scapă România de el. Meteorologii ANM au dat verdictul
După zilele de coșmar ale locuitorilor din comunele afectate de inundații, meteorologii anunță că este alertă pe Dunăre. Există posibilitatea ca fluviul să-și iasă din matcă în Ungaria, pentru că debitul său va crește considerabil față de alți ani.
Specialiștii spun că debitul va atinge cota maximă în România pe data de 27 septembrie. Din fericire, autoritățile sunt cu ochii în patru și monitorizează situația. Nu există riscul de inundații, însă va mai ploua slab zilele acestea în Galați, acolo unde mai multe comune au fost măturate de furtună. Un climatolog din partea ANM susține că debitul Dunării va crește, pentru că fluviul își adună apele din țările lovite de ciclonul Boris.
„Dunărea îşi adună apele din aceste ţări lovite de ciclonul Boris. A început să crească deja debitul şi va creşte din ce în ce mai mult până când spre 23 septembrie va putea ajunge la dublu mediei anuale. Acest lucru vine cu posibile impacturi asupra zonelor din apropierea luncii Dunării”, a transmis Roxana Bojariu, climatolog ANM, potrivit Observator.