Note Bacalaureat 2023. Absolvenții de liceu au luat parte, în perioada 26 – 29 iunie 2023, la probele scrise de la BAC. Emoțiile sunt mari pentru elevi, mai ales astăzi, 3 iulie 2023, deoarece vor afla rezultatele la examene. În plus, absolvenții care nu sunt mulțumiți cu notele pe care le-au primit au posibilitatea de a depune contestații. Rezultatele inițiale și finale pot fi accesate pe platforma EDU.RO. De altfel, mai jos în articol, regăsiți toate detaliile pe care trebuie să le cunoașteți despre Bacalaureat 2023.
UPDATE: Rezultatele elevilor la Bacalaureat 2023 au fost publicate. Pentru a patra oară la rând, notele absolvenților de liceu sunt anonimizate. Fiecare candidat la această sesiune de BAC trebuie să introducă în platforma bacalaureat.edu.ro codul primit de la școală, pentru a vedea notele pe care le-a obținut la probele scrise. De precizat este că rezultatele la probele de competențe lingvistice și digitale au fost echivalate cu mediile din liceu la disciplinele respective.
Rezultate BAC 2023 Bistrița-Năsăud
Rezultate BAC 2023 Caraș-Severin
UPDATE: Rezultatele candidaților la Bacalaureat 2023 vor fi anonimizate, conform procedurii Ministerului Educației.
„Aflarea rezultatelor se face anonimizat, cu respectarea Regulamentului general privind protecţia datelor personale, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută de aceştia.
Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă”, se arată în documentul cu precizări pentru BAC 2023.
UPDATE: Un nou scandal de la Bacalaureat 2023 iese la iveală. Mai mulți părinți au sesizat Edupedu.ro, cu privire la o situație neplăcută care a avut loc la centrul de examen de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Voluntari, județul Ilfov. Cel puțin 10 lucrări au fost anulate, la proba de Limba și Literatura Română, pe 26 iunie. Problema ar fi pornit de la profesoarele asistente, care ar fi greșit în timpul instructajului anumite cuvinte sau sintagme pe care elevii erau obligați să le treacă pe foaia de examen. Când au sesizat greșeala, acestea au anunțat comisia, care a decis ca toate lucrările din sala respectivă să fie anulate. Totul se întâmpla la 40 de minute de la începutul probei.
Elevii nu au primit timp suplimentar, fapt care i-a făcut să se revolte. La ora 12:05 asistenții și cei din comisia de examen au solicitat să lase pixurile jos și să predea lucrările. Totuși, una dintre candidatele afectate de situația lucrărilor anulate și-a făcut curaj și a cerut timp suplimentar, însă membrii comisiei nu i-au acordat. Cei care au fost în sală au spus, pentru sursa citată, că fata a fost jignită și forțată să încheie lucrarea.
Părinții celor afectați de această situație nu au stat cu brațele în sân. Întâi, aceștia au reclamat comisiei de examen situația, apoi conducerii școlii, care a luat legătura cu Inspectoratul Școlar Ilfov. Răspunsul primit ar fi fost, de fapt, o intimidare a candidaților. Elevii ar fi fost puși să semneze o declarație pe propria răspundere prin care, dacă cereau lămuriri și îndreptarea acestei nedreptăți, să își asume faptul că lucrarea lor putea fi anulată în urma anchetei, au dezvăluit câțiva părinți pentru sursa amintită mai sus.
UPDATE: Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Educației, numărul celor înscriși în această sesiune de BAC se ridică la peste 130.500. Aceștia așteaptă cu sufletul la gură rezultatele la examene. Dacă nu sunt mulțumiți de note, atunci candidații pot face contestație prin mijloace electronice.
Dacă vrei să depui contestație, atunci trebuie să completezi și să semnezi o declaraţie-tip în care se menţionează că ai luat cunoştinţă faptul că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei se poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Această cerere trebuie trimisă prin e-mail, la adresa afișată la avizierul școlii unde tinerii au susținut probele. Dacă nu se regăsește acolo, atunci trebuie ca absolventul clasei a XII-a să contacteze telefonic centrul de examen.
Zi cu emoții mari pentru absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a. Astăzi, 3 iulie 2023, elevii vor afla ce note au luat la Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023. Drumul a fost lung până la examenul maturității, iar luni este ziua în care absolvenții vor afla dacă l-au trecut cu brio. În perioada 26 – 29 iunie 2023, elevii s-au prezentat în sălile de examen, pentru a încheia o nouă etapă pe latura educațională. Examenul maturității a constat, de altfel, în probe orale și scrise, la materiile obligatorii și specifice fiecărui profil în parte.
De altfel, aceleași emoții le-au trăit și elevii de gimnaziu, căci au aflat, deja, notele la examenele de la Evaluarea Națională. Au fost încărcate în data de 28 iunie 2023. Acestea sunt disponibile pe platforma evaluare.edu.ro. Totodată, notele finale vor fi disponibile în data de 4 iulie, după ce vor fi rezolvate toate contestațiile. Rezultatele pot fi accesate pe aceeași platformă a Ministerului Educației.
Pe de altă parte, absolvenții de liceu care depun contestații mai au de trecut un „hop”, deoarece sunt nevoiți să aștepte rezultatele finale. Acelea pot fi aflate în data de 7 iulie. Însă, până atunci, ziua de luni, 3 iulie, va fi așteptată de peste 130.000 de absolvenți ai generației curente și câțiva dintre cei ai generațiilor anterioare. Astăzi este ziua în care notele vor fi afișate atât pe platforma edu.ro, cât și la avizierul fiecărei unități de învățământ în care s-a susținut examenul de BAC.
Vezi și FRUMOASA VEDETĂ DIN ROMÂNIA CARE A LUAT MEDIA 3.00 LA BACALAUREAT: „AM CONFUNDAT SUBIECTELE”
Se spune că „ce a fost mai greu a trecut”, însă emoțiile pot fi stăpânite cu greu, în această zi. Rezultatele vor fi afișate atât pe platforma EDU.RO, cât și la unitățile de învățământ unde s-au desfășurat probele de Bacalaureat 2023. Rezultatele pot fi accesate direct pe platforma pusă la dispoziție, de ani buni, de către Ministerul Educației. De altfel, la link-ul bacalaureat.edu.ro, absolvenții de liceu pot afla atât notele la probele scrise, cât și media de la BAC.
De asemenea, în condițiile în care absolvenții nu sunt mulțumiți cu notele pe care le-au primit la sesiunea iunie-iulie de BAC, au posibilitatea de a depune contestații. De reținut faptul că odată ce notele vor apărea în urma contestațiilor, acestea nu vor mai putea fi modificate. Notele din 7 iulie 2023 nu mai pot fi contestate la unitățile de învățământ, prin cerere, așa cum arată regulamentul.
Pentru fiecare probă scrisă, elevii au avut la dispoziție trei ore. De la 09:00 la 12:00, absolvenții de liceu au avut posibilitatea să le rezolve.
În data de 26 iunie 2023 a avut loc prima probă scrisă la BAC. Absolvenții de liceu au susținut examenul la Limba și Literatura Română, fiind probă obligatorie. Subiectul al III-lea a fost diferit pentru elevii de la uman și real. De exemplu, la cel de-al treilea subiect, elevii de la profilul uman au avut de făcut o caraterizare de personaj, dintr-o operă la alegere (Camil Petrescu sau Liviu Rebreanu). Pe de altă parte, cei de la profilul real au avut de scris un eseu referitor la „particularitățile unui text narativ studiat aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu”. Vezi AICI. Apoi, au fost postate pe platforma Ministerului Educației rezolvarea și baremul de corectare pentru prima probă scrisă. De altfel, acestea pot fi accesate la acest link.
De asemenea, cel de-al treilea subiect al probei scrise a fost similar cu cel de anul trecut, din sesiunea specială. Mai multe detalii pot fi accesate aici.
În data de 27 iunie 2023, elevii au susținut fie proba la Matematică, fie la Istorie, în funcție de profilul urmat. Proba la Matematică s-a desfășurat pe patru niveluri – M1, M2, M3, M4, în funcție de profil. Aici pot fi vizualizate subiectele. De altfel, rezolvările și baremul de corectare au fost încărcate pe platforma EDU.RO. Accesează acest link, pentru a le vedea.
– M1 este specific Mate-Info;
– M2 este specific pentru Științe ale Naturii;
– M3 este specific pentru profilul Tehnologic;
– M4 este specific pentru profilul Pedagogic.
Pe de altă parte, la proba scrisă de la Istorie, elevii au avut de elaborat, la ultima parte, un eseu referitor la „situația internă și internațională a României, în perioada postbelică”. Pentru ca aceștia să aibă punctaj maxim la subiectul III, trebuiau să respecte o serie de cerințe. Subiectele pot fi vizualizate aici. Rezolvarea subiecteleor la Istorie și baremul de corectare sunt disponibile aici.
În data de 28 iunie 2023, absolvenții de liceu au susținut proba la alegere a profilului, potrivit calendarului. Alegerea s-a efectuat în funcție de filieră, având posibilitatea să susțină examenul la una dintre cele 10 discipline din planul educațional românesc.
Iată disciplinele dintre care elevii au avut posibilitatea să aleagă:
1. Fizică
2. Biologie
3. Chimie
4. Informatică
5. Economie
6. Geografie
7. Logică, argumentare și comunicare
8. Filosofie
9. Sociologie
10. Psihologie
Pentru a afla care sunt subiectele care au picat la Fizică, Chimie, Informatică și Biologie, se poate accesa acest link. De altfel, rezolvarea și baremul de corectare sunt disponibile aici. Pe de altă parte, dacă vrei să vezi ce subiecte au picat în sesiunea iunie-iulie 2023, la BAC, la disciplinele Sociologie, Logică, Psihologie, Economie, Filosofie și Geografie, atunci acestea se pot regăsi aici. Baremul de corectare este disponibil direct aici.
Ultima probă la BAC 2023 a fost cea pentru Limba și Literatura Maternă, în data de 29 iunie 2023.
Sesiunea iunie-iulie de Bacalaureat 2023 nu a fost lipsită de scandaluri sau situații mai puțin plăcute. De exemplu, unii dintre elevi au avut parte de o situație care i-au înfuriat, la proba de Limba și Literatura Română. Mai cu seamă, este vorba despre elevii unui liceu bucureștean. Lucrările lor au fost anulate, în timpul probei. Având în vedere această speță, reclamația a venit din partea a două profesoare. Însă, ce s-a întâmplat, exact? La proba scrisă, mai multor elevi li s-au anulat foile de examen dintr-un singur motiv. Supraveghetorii au susținut că elevii nu au scris „conform instructajului”, începând rezolvările de pe prima pagină. Declarațiile unora dintre elevi pot fi citite aici.
Pe de altă parte, frauda a fost „în floare”, în anumite unități de învățământ, unii dintre elevi având intenția de a „fenta” examenul de BAC. Au încercat să afle rezolvările la cerințe, utilizându-se de diverse metode. De altfel, 28 de elevi au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Așa cum arată regulamentul, nu trebuie să existe comunicare cu exteriorul, în timpul examenelor. Aici pot fi consultate mai multe detalii. În plus, au apărut și fotografii pe internet, pe diverse grupuri, cu subiectele, în timpul probelor.
„În fiecare caz în care subiectele au ieșit în spațiul public în timpul examenului, niciodată înainte! Deci niciodată nu a fost afectată integritatea. Multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, căști tot așa, microscopice la nivelul urechii, foarte greu de detectat de către comisii”, a transmis Ligia Deca, Ministrul Educației.
La BAC, însă, a fost și „parada modei”, fenomen care are loc în fiecare an. CANCAN.RO i-a surprins pe câțiva elevi cu ținute „deocheate”, dar și cu un „arsenal” de accesorii, fie ele bijuterii, fie ele mașini scumpe. Imaginile exclusive pot fi vizualizate aici. Avem și imaginile anului, care vin direct din Oradea. Unii dintre absolvenții de liceu nu au avut parte de prea multă liniște la examen, fiind puși în situația de a scrie pe „acorduri” de picamere. Aici se regăsește momentul.
În altă ordine de idei, anul acesta, în toamnă, absolvenții de liceu (XII și XIII) pot susține examenul maturității. În perioada 17 – 24 se pot înscrie pentru susținerea lui. Apoi, în data de 16 august 2023, elevii se vor prezenta la proba scrisă de Limba și Literatura Română. La o zi distanță, pe 17 august, trebuie să susțină proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie). Pe 18 august, elevii vor susține proba la alegere a profilului, așa cum arată calendarul pentru Bacalaureatul din această toamnă. Ziua de 21 august 2023 este alocată celor care vor susține proba la Limba și Literatura Maternă.
În cele din urmă, ziua de 25 august 2023 va veni cu emoții pentru absolvenți, pentru că vor afla rezultatele. Au dreptul să depună contestații, acestea urmând a fi rezolvate în perioada 26-28 august 2023. Pe 29 august 2023, se vor afișa rezultatele finale.