Un nor de praf foarte toxic a învăluit Cuba, iar temperaturile au crescut simțitor în zonă. Iată ce a cauzat fenomenul extrem.
Cerul Cubei va fi acoperit de norul de praf saharian până mâine, anunță AFP. Fenomenul a dus la o creștere semnificativă a temperaturii. În provincia Guantanamo, au fost 37,4 grade, un record pentru această perioadă a anului.
Norul a ajuns deja în mai multe zone din Caraibe, cum ar fi Jamaica, Puerto Rico și Republica Dominicană, iar în Havana efectele sale vor fi resimțite mai ales astăzi și mâine. Fenomenul este cauzat de o masă de aer cald şi uscat, care conduce la creşterea temperaturilor şi blochează totodată formarea ciclonilor tropicali.
Meteorologii cubanezi spun că formarea acestor nori este normală, însă în acest an concentrația de praf este foarte mare. Acest lucru „provoacă o deteriorare semnificativă a calităţii aerului și este încărcat cu materii extrem de nocive pentru sănătatea umană şi pentru ecosistemele marine şi terestre”, a spus specialistul Eugenio Mojena.
Norul conține minerale precum fier, calciu, fosfor, siliciu şi mercur, precum şi virusuri, bacterii, ciuperci, acarieni patogeni, stafilococi şi contaminanţi organici.
Doctor Francisco Duran, şeful Departamentului de Epidemiologie din Ministerului Sănătăţii, a avertizat că acest nor ar putea „agrava afecţiunile respiratorii şi alergice” într-un moment în care insula tocmai a declarat că pandemia de coronavirus este sub control, cu un singur caz nou raportat miercuri, pentru un total de 2.318 cazuri, din care 85 de decese.
Foto: pixabay.com