Nor de fum după incendiul puternic de lângă centrala nucleară de la Cernobîl. Ce arată indicele de radioactivitate din România
În urmă cu două zile un incendiu puternic a izbucnit aproape de centrala nucleară de la Cernobîl. Peste 45 de hectare de vegetație au luat foc. Autorităţile au explicat ce arată indicele de radioactivitate din România.
Joi, tendinţa de deplasare a norului de fum era către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa şi nordul Mării Negre, iar din noaptea de joi spre vineri fumul se deplasa spre estul Ucrainei şi sud-vestul Rusiei.
Potrivit Ministerului Mediului, Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului, care monitorizează permanent evoluţia radioactivătăţii mediului la nivel naţional, nu a pus în evidenţă modificări ale radioactivităţii factorilor de mediu.
„Valorile înregistrate în ultimele 24 de ore se situează în domeniul de variaţie al fondului natural specific acestei perioade. Monitorizarea atentă a evoluţiei situaţiei radioactivităţii mediului, coroborată cu direcţia curenţilor de aer, va continua”, a precizat Ministerul Mediului, potrivit news.ro.
Deşi zona de excludere de lângă centrala de la Cernobîl a fost închisă după topirea reactorului, în anul 1986, este considerată în continuare periculoasă, având în vedere că pământul conține radiații din momentul dezastrului major.
În zona respectivă se găsesc încă instalații de depozitare nucleară și depozite de deșeuri care ar putea fi adevărate bombe dacă ar lua foc, potrivit avertismentelor făcute de autorități de-a lungul timpului.