Sunt noi reguli pentru șoferi, începând cu data de 13 august 2023. Anunțul a fost făcut de MAI. Este vorba atât despre noi reguli referitoare la condițiile de restituire a permisului auto, cât și despre dobândirea permisului de conducere românesc. În Ordonanța nr. 29/2023 au fost incluse modificările și se aplică persoanelor care dețin permise de conducere eliberate de alte state. Iată detaliile mai jos, în articol.
Începând cu data de 13 august 2023 intră în vigoare noi reguli pentru șoferi, anunțul fiind făcut de MAI. Noile condiții sunt pentru șoferii care dețin permise de conducere eliberate de alte state. În Ordonanța nr. 29/2023 au fost incluse modificările respective și au fost aprobate, în urmă cu trei zile, de Guvernul României. Cetățenii care dețin permise auto eliberate de state străine se vor putea înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc, în condițiile în care nu pot fi preschimbate. Cetățenii nu vor fi nevoiți să urmeze o școală de șoferi, așa cum prevedea legea până acum. După dobândirea permisului auto românesc, cel emis în străinătate se va remite autorităților din statul emitent.
„Cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, vor putea să se înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei școli de șoferi, cum prevedea legislația până în prezent.
În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România”, a anunțat MAI.
Persoanele care nu au domiciliul sau reședința pe teritoriul României vor avea posibilitatea de a înmatricula provizoriu o mașină, însă cu scopul de a-l înmatricula, ulterior, în țară. A fost modificat articolul 3 al OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
„(1^1) Prin excepție de la prevederile alin. (1), proprietarii care nu au domiciliul, reședința sau, după caz, sediul în România pot solicita înmatricularea temporară a autovehiculelor și remorcilor ce urmează a fi scoase din România în vederea înmatriculării în alt stat, la oricare autoritate competentă să realizeze operațiuni de înmatriculare”, este noua modificare, potrivit legislatie.just.ro.
De asemenea, în Ordonanța nr 29/2023, este prevăzută „introducerea posibilității restituirii permisului de conducere – reținut ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenței unor substanțe din categoria celor psihoactive, în baza rezultatului analizei mostrelor biologice (probe de sânge) realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența din organism a substanțelor psihoactive”.
Sursă foto: Pixabay