Noi reguli pentru Postul Paștelui. Preoții se adaptează vremurilor: ”Postul mare, ediţia 2024 înseamnă şi post de TikTok”

Publicat: 17/03/2024 | 22:55
Ce spun preoții despre Postul Paștelui/ Sursa foto: Captură video

Începând de luni, 18 martie, creștinii vor ține cel mai aspru post al anului – Postul Paștelui. Timp de 48 de zile, mâncarea de dulce, laptele, ouăle şi mai ales carnea nu își vor mai găsi locul în alimentație. Totuși, preoții au transmis că, în această perioadă, nu este vorba doar despre mâncare, iar oamenii trebuie să se abțină inclusiv de la TikTok sau Instagram.

În satul Breb din Maramureș, la poalele munților Gutâi, localnicii și turiștii au sărbătorit Lăsata Secului. Îmbrăcați în port tradițional, au cântat, au chiuit și au făcut strigături peste sat. Oamenii se pregătesc de Postul Paștelui, iar tradițiile sunt sfinte în această zonă.

Citește și: CARE ESTE FORMA CORECTĂ: PAȘTE SAU PAȘTI? IATĂ CUM EXPLICĂ LINGVIȘTII ACEASTĂ VECHE DILEMĂ DE EXPRIMARE

„Postul nu înseamnă decât privirea ațintită spre Dumnezeu, simţi că ești în permanentă legătură cu Dumnezeu, te ferești de tot ce înseamnă pe alături. Cum zicea Sfântul Apostol Pavel: Toate îmi sunt îngăduite, doar că nu toate îmi sunt de folos. Grija pentru trup să fie în aşa măsură încât să nu-i treziţi poftele!”, a explicat un localnic pentru Observator News.

Preoții avertizează: ”Postul mare, ediția 2024 înseamnă și post de TikTok”

Postul Paștelui este considerat cel mai lung și riguros dintre cele patru posturi majore ale anului. Timp de 48 de zile, oamenii sunt părtași la un proces de curățire spirituală. Postul nu este doar despre scoaterea anumitor produse din alimentație. Preotul Vasile Ioana a explicat că ar trebui evitate, în această perioadă, și rețelele de socializare.

„În perioada asta ar trebui să înțelegem că, de mâine încolo, postul alimentar îţi întăreşte voinţa. Ar trebui în perioada asta să evităm duhul risipirii. Postul mare, ediţia 2024 înseamnă şi post de TikTok şi post de Facebook şi post de Instagram.”, a spus părintele Vasile Ioana.

În Postul Paștelui, credincioșii au dezlegare la pește doar două zile din toate cele 48 – de Buna Vestire, pe 25 martie și în Duminica Floriilor, pe 28 aprilie. Ținând cont de alimentația strictă, oamenii trebuie să fie atenți ce consumă în schimbul produselor interzise.

„În principal, ca şi categorii, avem leguminoasele: mazărea, fasolea, năutul, legumele brocoli, ridichi, ceapă vberde, salată, leurdă. Pâine integrală, paste integrale, fructe de sezon pentru a aduce un aport important de vitamine.”, a declarat Iulia Trif, nutriționist.

Citește și: CÂT COSTĂ PRODUSELE TRADIȚIONALE ÎNTR-UN TÂRG ORGANIZAT DE PRODUCĂTORI. ROMÂNII AU DAT NĂVALĂ LA STANDURI: ”AM RĂMAS CU DOI COZONACI”