Noi reguli în codul rutier. Dacă încalcă această regulă, șoferii riscă amenzi de până la 3.000 de lei și de asemenea ar putea rămâne și fără permisul de conducere pentru șase luni. Prevederile apar într-un proiect legislativ adoptat luni de senatori.
În noua formă a proiectului legislativ ce urmează să ajungă la votul decisiv al deputaților, va fi introdus în Codul rutier un nou prag de viteză. Mai exact, șoferii care depășesc cu mai mult de 100 de km/h viteza legală pe un sector de drum, riscă să rămână fără permisul de conducere timp de șase luni. De asemenea, conducătorii auto vor risca amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.
Dacă șoferul sancționat astfel depășește din nou pragul de viteză de peste 100 de km/h față de limita legală într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.
CITEȘTE ȘI: ȚINE MINTE, E INTERZIS! TE POȚI TREZI CĂ PRIMEȘTI O AMENDĂ DE 3000 DE LEI
Există și o veste bună! A fost eliminată prevederea prin care oamenii legii puteau confisca mașina în cazul în care șoferul depășea de mai multe ori acest prag de viteză.
Inițiatorii acestui proiect susțin că măsura e necesară deoarece, „bazându-se pe calităţile tehnice ale autovehiculelor, dar şi pe aptitudinile proprii de conducere, care nu întotdeauna sunt cele mai bune, în cele mai multe cazuri viteza îi „incită” pe conducătorii auto neexperimentaţi şi astfel se poate ajunge la viteze de peste 100 km/h faţă de limitele legale, viteze care pot avea consecinţe grave asupra integrităţii şi sănătăţii personale, a celorlalţi participanţi la traficul rutier, dar şi celor care se află în apropierea acestuia”.
Codul Rutier a modificat, de asemenea, lista cu amenzi. Ca urmare, cei care nu au talonul când conduc riscă să fie sancționați cu 6, 7 sau 8 puncte de amendă. Astfel, suma cu care vor fi amendați este cuprinsă între 870 și 1160 de lei.
În cazul în care ți-ai pierdut permisul auto, ai nevoie de următoarele acte pentru a-l emite:
– o cerere specifică pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare;
– o declarația a solicitantului – din aceasta trebuie să rezulte furtul sau pierderea actului;
– cartea de identitate a vehiculului – aceasta trebuie să fie în original, dar și în copie;
– actul de identitate al solicitantului – acesta trebuie să fie în original, dar și în copie;
– dovada achitării taxei pentru certificatul de înmatriculare.
Amintim faptul că data de 1 martie 2023, polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor au primit mai multe atribuții și își pot da amenzi în mai multe situații față de anii anteriori.