Noi modificări în Codul rutier 2023! Ce se întâmplă cu plăcuțele de înmatriculare. Toți șoferii trebuie să știe asta
Se știe deja faptul că anul 2023 a venit cu noi modificări pentru Codul rutier, iar o nouă serie se întrezărește la orizont. De această dată, schimbările vin în ceea ce privește plăcuțele de înmatriculare.
Proiectul de hotărâre de Guvern inițiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a fost aprobat în ședința de Guvern de vineri. Acesta aduce modificări și completări la Regulamentul de aplicare a Codului Rutier (Ordonanța de Urgență 195/2002 privind circulația pe drumurile publice). Noile prevederi au în vedere numerele de înmatriculare la nivel de primării, abrevierile denumirilor localităților fiind înlocuite cu indicative numerice.
(CITEȘTE ȘI: AMENZI URIAȘE PENTRU ȘOFERII CARE FUMEAZĂ ÎN MAȘINĂ. CARE ESTE LISTA ȚĂRILOR ÎN CARE ESTE INTERZIS FUMATUL)
Codul rutier 2023, noi modificări
Așa cum spuneam, noi modificări ale Codului rutier au fost anunțate. Proiectul de hotărâre inițiat de MAI aduce schimbări în ceea ce privește normele referitoare la numerele de înmatriculare locale pentru vehiculele lente. În această categorie intră: tramvaiele, troleibuzele, mopedele, dar și mașinile și utilajele autopropulsate folosite în construcții, agricultură, silvicultură, și tractoarele care nu necesită înmatriculare, precum și vehiculele cu tracțiune animală înregistrate de către consiliile locale.
Potrivit noilor reglementări, în locul abrevierilor denumirilor localităților, numerele de înmatriculare vor conține un indicativ numeric, care va fi stabilit ulterior prin ordin emis de ministrul Afacerilor Interne.
De asemenea, proiectul propune ca plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și, după caz, la Serviciul Român de Informații, să fie compuse din abrevierea denumirii instituției. Aceasta se va scrie cu litere majuscule, și un număr de ordine.
Trebuie menționat că plăcuțele de înmatriculare actuale vor rămâne valabile până când autovehiculele care le folosesc vor fi radiate. Mai mult, potrivit noilor reguli, permisul internațional de conducere ar putea fi eliberat nu doar de către Asociația Automobil Club Român, ci și de către Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări.
Obiectivul principal al acestor modificări este de a extinde cadrul legal referitor la interdicția de înmatriculare a unor vehicule, dar și de a reglementa condițiile de eliberare a permisului de conducere internațional