Noi beneficiari pentru ajutorul de înmormântare! Cât a ajuns acum, după noua lege a pensiilor
Vești importante pentru români. Ajutorul de înmormântare a fost extins, iar valoarea acestuia a crescut odată cu modificările aduse de noua lege a pensiilor. Aceste schimbări vin în sprijinul mai multor familii aflate în situații dificile, oferind un sprijin financiar binevenit.
Conform noilor reglementări, ajutorul de înmormântare include două categorii noi de beneficiari. Acum, pot solicita acest sprijin și persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului (până la 2 ani sau 7 ani în cazul unui copil cu handicap), cu condiția să fi fost asigurate înainte de concediu. Dar și membrii de familie ai celor care nu aveau asigurare sau pensie la momentul decesului.
Această extindere a beneficiilor vine să acopere un gol important, oferind sprijin și familiilor celor care nu aveau o contribuție activă în sistemul de asigurări sociale la momentul trecerii în neființă.
(CITEȘTE ȘI: SE DAU BANI DE LA STAT! CINE PRIMEȘTE CEI 500 DE LEI, ÎNCEPÂND DE AZI)
Cât a ajuns ajutorul de înmormântare
Ajutorul de înmormântare este acordat acum în două tranșe distincte, în funcție de statutul persoanei decedate:
- 7.567 lei pentru decesul unei persoane asigurate sau pensionate.
- 3.784 lei pentru decesul unui membru de familie al unei persoane asigurate sau pensionate.
Aceste sume sunt gândite pentru a acoperi cheltuielile de bază ale serviciilor funerare, oferind o mână de ajutor familiilor îndoliate.
De asemenea, procesul de solicitare a fost și el simplificat. Ajutorul de înmormântare poate fi cerut de către o singură persoană, fie ea soț, părinte, copil, tutore legal sau oricine a suportat costurile înmormântării. Documentele necesare includ:
- Cerere pentru acordarea ajutorului de deces (Anexa nr. 11).
- Certificat de deces (original și copie).
- Act de identitate al solicitantului (original și copie).
- Acte de stare civilă ale solicitantului care să dovedească gradul de rudenie cu decedatul, sau actul care atestă calitatea de tutore sau mandatar (original și copie).
- Dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie).
- Act medical care să ateste boala care a cauzat decesul, în cazul unui copil inapt, sau adeverință din învățământ pentru tinerii între 18-26 ani.
- Adeverință de la angajator pentru a dovedi că persoana decedată avea calitatea de asigurat.
- Declarație pe propria răspundere pentru a demonstra că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
Noile reglementări au fost gândite pentru a oferi o protecție socială mai extinsă, în special în cazurile unde persoanele decedate nu beneficiau de pensie sau asigurări. În plus, valoarea ajutorului ajustată contribuie la acoperirea costurilor tot mai mari asociate organizării unei înmormântări.