Zilele trecute iarna și-a spus cuvântul. Temperaturile au scăzut simțitor, iar ninsorile și-au făcut apariția în mai multe zone din țară, blocând drumurile. Valul de aer polar a pus stăpânire pe România, însă este pe cale să se risipească. Se pare că zilele următoare ne așteaptă o creștere a temperaturilor, însă asta nu înseamnă că am scăpat de iarnă. Ninsorile se vor întoarce în majoritatea țării atât în luna februarie, cât și în luna martie.
Furtuna Isha, cea care a făcut ravagii în mai multe zone ale Europei, a ajuns și în Româniza zilele trecute. Ninsori abundente au fost înregistrate în aproape toată țara, iar temperaturile au scăzut considerabil. Cu toate acestea, finalul lunii ianuarie aduce vreme ceva mai blândă. Însă, vreme rea nu se oprește aici, iar ninsorile și gerul vor reveni. Când scăpăm de iarnă, de fapt?
(CITEȘTE ȘI: CÂND SCĂPĂM DE GER ȘI DE ZĂPADĂ. METEOROLOGII ANM AU ANUNȚAT CĂ SE VA ÎNCĂLZI VREMEA)
Meteorologii anunță că zilele ce urmează se vor înregistra creșteri de temperaturi, iar frigul se mai domolește. Valorile din termometre încep să urce, însă acest lucru nu înseamnă că am scăpat de iarnă. Chiar dacă finalul lunii ianuarie aduce o vreme puțin mai călduroasă, situația o să se schimbe din nou în luna februarie și pare că nici chiar în luna martie nu o să scăpăm de ninsori.
Se pare că anul acesta iarna se menține pe poziții, iar ninsori bogate o să mai fie înregistrate chiar și în prima lună de primăvară. Potrivit specialiștilor, în prima parte a lunii martie ar trebui să ne așteptăm la o vreme destul de rece. Termometrele vor afișa temperaturi negative până în data de 22 martie, iar vremea o să fie una capricioasă.
Cu toate acestea se pare că din data de 14 martie o să scăpăm de iarnă. Ultima ninsoare din acest an este anunțată pe data de 13 martie, urmând ca după această dată vremea să înceapă să se încâlcească semnificativ.
Până scăpăm de iarnă, meteorologii anunță și că zilele următoare temperaturile încep să crească. Frigul se mai domolește, însă finalul de săptămână o să fie tot unul destul de rece. În ceea ce privește ninsorile, acestea își vor mai face apariția destul de rar, în principal în regiunile vestice.
„Vorbim de o creștere treptată a valorilor termice ce se va resimți începând de mâine, cel mai probabil și ulterior, la valorile maxime din timpul zilei. Astăzi însă, vom mai avea temperaturi negative în partea de sud a teritoriului, în sudul Munteniei, în sudul Olteniei, chiar și în capitală, -4…-5 grade Celsius. În restul țării temperaturile vor crește ușor și vor deveni pozitive pe parcursul zilei de astăzi.
La noapte va fi însă în continuare frig, vom avea temperaturi negative în toată țara și chiar sub pragul gerului, sub -10 grade mai așteptăm în depresiunile din estul Transilvaniei, dar și în partea de sud a Munteniei. Așa cum spuneam însă, temperaturile vor crește ușor mâine, când vor mai fi ușor negative tot în sudul Munteniei, undeva la -2…-3 grade, însă în rest, temperaturile vor fi pozitive și vor urca până la valori de 4…5 și izolat chiar 6 grade Celsius.
Joi vom vorbi de temperaturi maxime ce vor atinge 10…11 grade în partea de sud a teritoriului, în mod deosebit în zonele deluroase, timp în care și temperaturile minime vor fi în creștere treptată. Nu vom mai înregistra valori de -10 grade, valori de ger sau de sub pragul gerului. Acestea vor scădea din nou însă spre finalul săptămânii, astfel încât vineri spre sâmbătă și sâmbătă spre duminică vom avea din nou temperaturi minime negative, dar cele maxime vor fi în mare parte pozitive, chiar dacă vor oscila ușor, cu valori de 5…6 grade în partea de sud a țării.
Apar și precipitațiile, la momentul acesta sunt sub formă de ninsoare slabă în regiunile vestice. Se vor extinde mâine și poimâine în jumătatea nordică a teritoriului și apoi, tot acolo, vor apărea sisteme noroase ce vor aduce precipitații”, a anunțat meteorologul Alina Șerban, potrivit antena3.ro.