Politicianul si intelectualul Adrian Papahagi s-a lansat intr-un atac fulminant la adresa lui Vadim Tudor, imediat ce vestea mortii sale a devenit publica. Papahagi crede ca tatal sau a fost oprimat de regimul comunist pentru ca l-a criticat pe Vadim.
Fondator al unui partid politic alaturi de Monica Macovei, profesorul Adrian Papahagi s-a folosit de vestea mortii acestuia pentru a aduce la lumina frustrarile acestuia cu privire la nedreptatile pe care, spune el, le-a suferit tatal sau de pe urma „Tribunului”. Adrian Papahagi a scris pe reteaua de socializare un mesaj extrem de dur, prin care a atacat memoria lui Vadim, si el un personaj controversat al vietii politice romanesti.
Papahagi a spus ca Vadim a avut un rol in in oprirea de la tipar, in 1983, a Dictionarului Scriitorilor Romani, pentru ca nu era inclus in lucrare. „Intre 1975-1983, tatal meu a coordonat, impreuna cu Mircea Zaciu si Aurel Sasu, cel mai amplu dictionar al scriitorilor romani. Au decis sa nu includa pseudo-poeti precum Vadim si alti barzi oficiali ai regimului comunist. Decizia aceasta i-a costat scump. In 1983, dupa bunul de tipar, dictionarul a fost interzis si spalturile topite. Cei trei au fost trecuti pe o lista neagra. Dictionarul a aparut intre 1995-2002. Tata a murit in 1999 si nu a apucat sa vada tiparite toate cele patru volume la care a lucrat o viata. Aceasta i se datoreaza si lui Vadim Tudor. Pentru mine, personajul va fi mereu un nomen odiosum, sinonim cu mizeria, coruptia si impostura comunismului” a scris Papahagi pe reteaua de socializare.
„Dumnezeu sa-l ierte: are pentru ce”
Papahagi a continuat sa arunce cuvintele grele, intinand memoria lui Corneliu Vadim Tudor si exprimandu-si indirect satisfactia ca poetul nu mai este printre noi.
„Vadim Tudor a prelungit duhul necurat al comunismului ceausist cu 25 de ani. A propagat ura, a dezinformat, a calomniat oameni onesti, a caricaturizat credinta, cultura si patriotismul. In presa si in politica, a ridicat stacheta abjectiei la cote de neatins. A fost un focar de infectie in viata publica. Fara el, peisajul va fi ceva mai curat. Dumnezeu sa-l ierte: are pentru ce. Noi sa nu ne apucam sa-l jelim ca personaj public: n-avem de ce”, a mai scris Papahagi.
(M.N.)