Nici 279 de medalii nu l-au schimbat pe Octavian Bellu: „Sunt acelasi profesor de sport de la Valea Calugareasca”

De: Cancan
Publicat: 19/02/2011 | 00:00
Luptator. Octavian Bellu a implinit 60 de ani pe 17 februarie, dar este in continuare dornic de performante. "Din punct de vedere al sufletului, nu te retragi niciodata din antrenorat", crede el

O discutie cu Octavian Bellu este o lectie de viata. Spiritul pedagogic al omului care a modelat zeci de campioane te marcheaza inca de la primele replici. De fapt, atitudinea de invingator o simti dinainte de a incepe discutia. Nu simte nevoia sa iasa in evidenta, dar are replica pentru orice. Indiferent de domeniu. Octavian Bellu este un om pe care principiile sanatoase si munca pe care o iubeste l-au dus in Cartea Recordurilor: cu 279 de medalii, dintre care 106 de aur, este cel mai de succes antrenor din lume. Un statut pe care, desi recunoaste ca il onoreaza, chiar el il contesta. Octavian Bellu porneste fiecare zi a vietii cu un singur obiectiv: locul 1. „Nu poti sa faci nimic fara vocatie. Sa fii antrenor, mai ales de fete, ai nevoie de tact pedagogic. Joci un rol dublu, pentru ca de multe ori esti si parinte, pentru ca ele stau mult timp plecate. Pana la urma, lucrezi ani de zile pentru un exercitiu de un minut sau un minut si jumatate”.

Asteptari mari dupa Bela Karolyi

Povestea incepe in 1974, intr-o mica localitate din Prahova, renumita pentru podgoriile sale de vii: Valea Calugareasca. „Eram profesor de sport la liceul din localitate. Dupa patru ani am luat o decizie riscanta. Am renuntat la invatamant, care in acele vremuri era o paine sigura, si am mers ca antrenor la Petrolul. Trei ani mai tarziu am fost promovat la lotul national”, rememoreaza Octavian Bellu. Cu Nadia Comaneci la apus de cariera, misiunea de a continua performantele cuplului Karolyi parea imposibila. „Cand am ajuns la lotul national am dat peste elita gimnasticii mondiale. Lumea astepta o noua Nadia Comaneci, dar acest lucru era imposibil. O gimnasta ca Nadia Comaneci nu se va mai naste niciodata. Mi-a luat cativa ani ca sa ma simt cu adevarat integrat. Si asta chiar daca performantele nu au lipsit”, spune Bellu. Pana in 2005 avea sa aduca Romaniei medalii pe banda rulanta. „Nu stai sa le numeri an de an, sa vezi cate ai mai strans. Satisfactia unei medalii tine doar cateva secunde. Apoi incepi deja sa te gandesti la urmatorul concurs”. Le-au numarat altii pentru Bellu. Este cel mai de succes antrenor din lume, aspect certificat in Cartea Recordurilor si Hall of Fame: 279 de medalii. „Un astfel de clasament are criterii discutabile. Este ca la Oscar. Poate sunt filme mai bune, care nu primesc atatea statuete. Sau poate altii vad trei femei mai frumoase decat Miss World”.

„Am oroare de glorificare”

Pentru un antrenor obisnuit cu succesul, motivatia ar putea aparea mai greu. Nu este cazul lui Bellu: „Ma descurajez foarte greu. Se spune ca am creat un sistem. Eu vreau sa demonstrez viabilitatea lui, indiferent de factori. Gimnastele provin, in general, din familii din clasa mijlocie pentru care parintii vor un statut social mai bun. Gimnastica nu mai este in perioada romantica. Acum, banii sunt o motivatie importanta. Doar ca de multe ori le-a facut pe sportive sa isi piarda ambitia dupa ce se realizeaza financiar. Sigur, nu sunt banii din fotbal, dar acolo e alta mediatizare. Si, normal, apare un Abramovich care da 60 de milioane de euro pe Torres”. Grupul are meritul pentru toate reusitele, considera Bellu: „Eu nu as fi realizat nimic fara un colectiv pe care eu doar il reprezint. Fiecare om care lucreaza aici are partea lui de glorie. Dar, pana la urma, gloria este doar o himera care iti creeaza senzatia ca esti nemuritor. Eu am oroare de glorificare. Pana la urma, cata lume stie cine a fost antrenorul lui Carl Lewis. Sportivul este cel care conteaza. Mie mi se mai spune Bela, sunt confundat cu Bela Karolyi. Eu am ramas acelasi profesor de sport de la Valea Calugareasca”.

Cinci ani in administratie

In 2005, Octavian Bellu a devenit consilier prezidential, pentru ca anul urmator sa preia functia de presedinte al Asociatiei Nationale pentru Sport. Revenea in postura de coordonator al lotului national, tot alaturi de Mariana Bitang, la inceputul verii anului trecut. „A fost o pauza utila. Pornisem cu mult entuziasm, dar am inteles ca un singur om nu poate schimba prea mult. Si daca tot am vrut sa ma fac medic, am actionat dupa principiul lui Hipocrat, inainte de toate sa nu fac rau. Din pacate, in Romania nu exista o strategie nationala pentru sport. Ar trebui sa ne punem toti la masa discutiilor pentru a face un plan pe care sa-l abordam. Dar la noi politizarea duce la schimbari prea dese in functii pentru a se putea vorbi de un plan. Eu am ramas nealiniat politic, mi-am pastrat echilibrul”.Ponor nu participa la competitii

Catalina Ponor (foto) a revenit la antrenamente alaturi de lotul national dupa ce a incercat o scurta perioada sa devina antrenor in SUA. Octavian Bellu a precizat ca nu se pune problema ca fosta medaliata cu aur sa revina in competitii de performanta. „Ma bucur ca ea vrea sa faca in continuare miscare si nu pot eu refuza unei triple medaliate la Jocurile Olimpice sa se antreneze alaturi de noi. Dar nu poate fi cazul sa participe la competitii. Are deja o varsta si a facut deja o pauza prea mare”.