Traversăm o perioadă de criză medicală fără precedent, la nivel mondial, iar medicii din România luptă, la rândul lor, împotriva răspândirii infecției cu noul coronavirus.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus, la începutul lunii martie, iar această criză a virusului COVID-19 este departe de a fi încheiată. Însă, ca și în alte țări, specialiștii din România fac eforturi permanente pentru ca noul coronavirus să fie descifrat, iar pacienții diagnosticați cât mai rapid, într-o fază incipientă a infecției, unul dintre aceștia fiind profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.
În acest context medical, la nivelul Primariei Sectorului 1, prin Complexul Multifuncțional Caraiman, s-a decis achiziționarea unui performant Sistem Mobil Computer Tomograf (CT) care folosește Inteligența Artificială, iar specialiștii Institutului ”Matei Balș” vor beneficia de tehnologie de ultimă generație împotriva COVID-19.
Acest computer tomograf ultraperformant (CT) este înzestrat cu un soft special care care permite depistarea pe loc a infectării cu COVID 19. Computerul tomograf este mobil, situat pe o platformă, şi va fi utilizat de specialiştii de la Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”.
Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, și managerul Institutului “Matei Balș”, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, susțin astăzi – începând cu ora 12.00 -, o conferință de presă pe această temă la sediul Complexului Multifuncțional Caraiman.
(VEZI ȘI AICI: ADRIAN STREINU-CERCEL, PRIMA REACȚIE DUPĂ CE A FOST DEMIS DE MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: ”SĂ FACĂ CE VOR, SĂ FIE DE CAPUL LOR…”)
În prezent, un test PCR (n.red. – ”polimerase chain reaction” – reacția de polimerizare în lanț) costă între 30 și 50 de dolari, dar o scanare CT costă sub… 5 dolari. Iar dacă unui medic radiolog îi sunt necesare peste 15 minute pentru a analiza un pacient, Modulul de Inteligență Artificială o face în doar 30 de secunde.
Totodată, ceea ce este extrem de important, medicul nu mai trebuie să interacționeze cu pacientul, fiind protejat, astfel, de o nedorită infectate cu COVID-19. Pacientul intră, se așază pe spate și este scanat automat de computerul tomograf ultraperformant. Sistemul dispune de Poziționare Automată la nivelul pieptului precum și de scanare prin apăsarea unei singure taste. Scanerul este astfel proiectat încât toată operațiunea să dureze doar 1 minut, iar cantitatea de radiație să fie redusă la 30%.
Chiar și în cazul identificării unui pacient infectat prin metoda PCR, unui medic îi va fi extrem de utilă și o scanare CT, pentru a stabili, cu precizie, faza bolii în care se află respectivul pacient.
(CITEȘTE ȘI: COVID-19. DAN TUDORACHE, PRIMARUL SECTORULUI 1: „CORECTĂM LA NIVEL LOCAL O NEGLIJENȚĂ DIN ORDONANȚELE MILITARE”)