News alert! Cutremure în lanț, în România, pe 31 mai 2023. În ce zone s-au produs și ce să faci în cazul unui seism major
În cursul zilei de 31 mai 2023, au avut loc cutremure în lanț, în România. Iată mai jos, în articol, informațiile oferite de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). De asemenea, spre finalul articolului descoperiți ce trebuie să faceți, în condițiile în care s-ar produce un seism major în țara noastră.
Mai multe cutremure s-au produs în cursul dimineții de miercuri, 31 mai 2023. Mai cu seamă, seismele au fost de adâncime și au avut loc în zona seismică Vrancea, Buzău. Potrivit infp.ro, primul cutremur a avut loc la ora 01:24, cu o intensitate de 2.5 grade pe scara Richter, fiind produs la o adâncime de 116 kilometri.
Cutremure în lanț pe 31 mai 2023
Cel de-al doilea cutremur s-a produs la ora 03:19. Seismologii transmit că a avut 3.3 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 147 de kilometri.
Cel de-al treilea seism s-a produs la ora 05:56, la o adâncime de 132 de kilometri, având 2.8 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe, conform datelor oferite de INFP: 46km NV de Buzău, 56km NE de Ploiești, 65km SE de Brașov, 68km SE de Sfântu-Gheorghe, 72km SV de Focșani, 87km NE de Târgoviște.
Citește și CE S-AR ÎNTÂMPLA ÎN BUCUREȘTI ÎN CAZUL UNUI CUTREMUR DE 7,5 GRADE. CÂȚI OAMENI AR MURI!
Au avut loc 2 cutremure mari în România, anul acesta
De altfel, vă reamintim faptul că două cutremure mari au fost resimțite în mai multe zone ale țării, în luna februarie a acestui an. Primul cutremur s-a produs în data de 13 februarie 2023, având o magnitudine de 5.7 grade pe scara Richter. Apoi, a mai fost înregistrat un seism de 5.2 grade pe scara Richter. Seismul a provocat mai multe pagube materiale, iar anumite unități școlare au fost închise, la momentul acela. (Vezi AICI)
Aspecte esențiale de știut în cazul unui seism major
Atunci când are loc un seism major, există câteva reguli simple ce ar trebui urmate. De exemplu, să nu fugi pe scări sau să soliciți liftul și nici să stai în preajma unor clădiri, pentru că te-ai putea expune în fața anumitor pericole. De altfel, ai grijă la zonele în care există geamuri sau țevi. Un cutremur de o intensitate mare ar putea genera un adevărat haos, iar ceea ce trebuie să faci în această situație este să nu te panichezi.
Totodată, ar fi indicat să deții un kit de supraviețuire în caz de cutremur. Într-o astfel de situație, ar fi recomandat să ai într-o cutie sau într-un spațiu de depozitare ușor accesibil mai multe lucruri, precum: apă și alimente neperisabile (conserve), baterii și lanternă, fluier (util pentru momentul în care autoritățile caută victimele), materiale de uz medical, briceag și o pătură. Raed Arafat a făcut o listă cu regulile pe care trebuie să le urmezi când are loc un cutremur mare. (Vezi AICI)
Sursă foto: colaj Pixabay, infp.ro