Publicația americană New York Times trage un semnal de alarmă referitor la un cutremur major care ar putea afecta România, iar concluzia jurnaliștilor este aceea că autoritățile române sunt nepregătite în fața unui eventual dezastru.
Totul pleacă de la riscul de prăbușire a multor clădiri din capitală și din alte orașe, fiindcă – susțin jurnaliștii americani – după 1990 s-a construit fără a se respecta standardele necesare. Oamenii locuiesc în case care nu ar rezista unui cutremur major, iar situația este foarte gravă.
”Au încurajat boom-urile de construire în anii 90, în timpul tranziției de la comunism la capitalism, în care standardele de siguranță adesea au fost ignorate. Rezultatul este că milioane de oameni trăiesc în case puțin probabil să reziste unui cutremur major, spun specialiștii”, notează publicația americană The New York Times.
Centrul Vechi din București este plin de buline roșii care avertizează că respectivele clădiri prezintă risc maxim în caz de cutremur major. În capitala României, 349 de construcții sunt catalogate drept clădiri ”cu cel mai mare risc” în caz de cutremur.
„Mergând pe străzile orașului vechi din București, vizitatorii cu un ochi atent vor observa cercuri roșii – chiar deasupra liniei ochilor – pe sute de clădiri. Au fost puse acolo de către ingineri pentru a clasifica clădirile cu cel mai mare risc în caz de activitate seismică. Doar în capitala românească, 349 de structuri au fost considerate cu cel mai mare risc și probabil să se prăbușească la un cutremur major. Multe dintre ele sunt complexe de apartamente. Sute de alte clădiri riscă să sufere daune structurale majore. Și acestea sunt doar cele care au fost inspectate”, mai scriu jurnaliștii de la New York Times.
La rândul său, profesorul Radu Văcăreanu – rectorul Universității Tehnice de Construcții din București – susține că dacă s-ar produce, acum, un cutremur la fel de puternic precum cel din 1977 – 7,4 grade pe scara Richter -, s-ar înregistra cel puțin un număr apropiat de morți ca atunci.