Nepotul lui Emil Cioran face „prescripția” de carte din repertoriul unchiului filozof: “Pe aceasta aș recomanda-o!”
Nepotul unuia dintre cei mai de seamă oameni de cultură din istoria României a pășit în studioul podcastului „Altceva cu Adrian Artene”. Directorul grupului de presă Gândul Media Network și Șerban Stavrescu, ruda apropiată a lui Emil Cioran, au purtat o discuție de excepție pe marginea mai multor subiecte, printre care și cel al cărților scrise de unchiul invitatului.
Podcastul integral poate fi urmărit în exclusivitate pe canalul de YouTube „Altceva cu Adrian Artene”, unde gazda formatului prezintă publicului cele mai pregnante figuri culturale autohtone, cu povești și discursuri memorabile, sâmbăta, de la ora 19:00.
„Pe aceasta aș recomanda-o…”
În incursiunea pe care Adrian Artene a propus-o pentru podcastul cu Șerban Stavrescu, cei doi au insistat asupra creațiilor literare ce aparțin lui Emil Cioran. Astfel, apropiatul filozofului dezvăluie care este cea mai de impact carte citită, dintre cele realizate de unchiul său.
Adrian Artene: Dacă ar fi să înceapă cineva acum să-l citească pe Emil Cioran, care ar fi prima carte pe care o recomandați?
Şerban Stavrescu: Prima carte, păi…
Adrian Artene: „Lacrimi și sfinți”?
Şerban Stavrescu: Are „Lacrimi și sfinți”, „Schimbarea la față a României”, dar mi-a plăcut cartea asta cu «Neajunsul de a te fi născut», are și această carte . Pe aceasta aș recomanda-o, pentru că mi-a stârnit mie mai mult interesul.
Adrian Artene: Ați amintit și de „Schimbarea la față a României”, este cartea pe care Emil Cioran și-a autocenzurat-o după ’89 și a scos niște pasaje, spunând că sunt prea pretențioase și stupide…
Şerban Stavrescu: Da, e, într-adevăr, o lucrare laborioasă!
Ce relație a existat între Șerban Stavrescu și unchiul său, filozoful Emil Cioran
Şerban Stavrescu, de profesie inginer constructor, a intrat în familia Cioran prin intermediul lui Aurel Cioran, fratele lui Emil Cioran, cu care mama sa s-a recăsătorit în 1979.
Emil Cioran a fost un filozof și scriitor român, care a trăit ca apatrid în Paris până în anul în care a murit, 1995, însă nu a cerut niciodată cetățenie franceză.
Proveniența lui este din județul Sibiu, mai exact din comuna Rășinari, însă în anul 1937 a avut ocazia să plece în Franța cu o bursă a Institutului Francez din București, prelungită până în anul 1944. În 1940, filozoful a început să scrie „Îndreptar pătimaș”, de altfel, ultima carte scrisă în limba maternă pe care a abandonat-o definitiv în favoarea limbii franceze.
Anul 1945 a fost cel decisiv pentru Emil Cioran, deoarece atunci a hotărât să se stabilească definitiv în Franța, iar în cadrul podcastului realizat de către directorul editorial al Grupului Gândul, nepotul scriitorului, Șerban Stavrescu, a povestit care era părerea lui Emil Cioran despre români.
Podcastul „Altceva cu Adrian Artene” este difuzat în fiecare sâmbătă, de la ora 19:00, pe canalul de YouTube cu același nume.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.
This browser does not support the video element.