Nepotul lui Emil Cioran face mărturii despre cei mai mari scriitori din istoria României: “La o masa de stejar au poposit Lucian Blaga și George Coșbuc!”
Nepotul unuia dintre cei mai de seamă oameni de cultură din istoria României a pășit în studioul podcastului „Altceva cu Adrian Artene”. Directorul grupului de presă Gândul Media Network și Șerban Stavrescu, ruda apropiată a lui Emil Cioran, au purtat o discuție de excepție pe marginea mai multor subiecte, printre care și cel al cunoașterii remarcabilului Lucian Blaga.
Podcastul integral poate fi urmărit în exclusivitate pe canalul de YouTube „Altceva cu Adrian Artene”, unde gazda formatului prezintă publicului cele mai pregnante figuri culturale autohtone, cu povești și discursuri memorabile, sâmbăta, de la ora 19:00.
( NU RATA: NEPOTUL LUI EMIL CIORAN FACE „PRESCRIPȚIA” DE CARTE DIN REPERTORIUL UNCHIULUI FILOZOF: “PE ACEASTA AȘ RECOMANDA-O!” )
„Am ascultat pe magnetofon toate discursurile ce le-a avut cu Lucian Blaga!”
Șerban Stavrescu rememorează secvențe importante ale copilăriei sale, când apartenența la familia Cioran l-a adus în proximitatea unor personalități culturale cu adevărat memorabile. Lucian Blaga este figura cu un impact major în viața lui Șerban Stavrescu, filozoful fiind prezent deseori în casa doctorului Iubu, nașul nepotului lui Cioran.
„La o masă de stejar a poposit și Lucian Blaga și George Coșbuc, când a scris poezia celebră «Suflecată pân’ la brâu, ducea rufele la râu», mă rog. Acolo a poposit și Noica, a venit acolo.
De exemplu, am avut șansa chiar și pe Lucian Blaga, nu pot să zic că l-am cunoscut eu, m-a cunoscut el pe mine, era prieten cu nașul meu, doctorul Iubu, care era cotat, a avut și el de suferit politic, a fost închis, era cotat cel mai bun ORL-ist din România, la Cluj.
Iar Blaga îl vizita, iar eu țin minte copil fiind, că mergeam la el, o persoană distinsă, care ulterior mi-a spus că avea înregistrat și am ascultat pe magnetofon toate discursurile ce le-a avut cu Lucian Blaga!”, a declarat Șerban Stavrescu în podcastul „Altceva”.
Ce relație a existat între Șerban Stavrescu și unchiul său, filozoful Emil Cioran
Şerban Stavrescu, de profesie inginer constructor, a intrat în familia Cioran prin intermediul lui Aurel Cioran, fratele lui Emil Cioran, cu care mama sa s-a recăsătorit în 1979.
Emil Cioran a fost un filozof și scriitor român, care a trăit ca apatrid în Paris până în anul în care a murit, 1995, însă nu a cerut niciodată cetățenie franceză.
Proveniența lui este din județul Sibiu, mai exact din comuna Rășinari, însă în anul 1937 a avut ocazia să plece în Franța cu o bursă a Institutului Francez din București, prelungită până în anul 1944. În 1940, filozoful a început să scrie „Îndreptar pătimaș”, de altfel, ultima carte scrisă în limba maternă pe care a abandonat-o definitiv în favoarea limbii franceze.
Anul 1945 a fost cel decisiv pentru Emil Cioran, deoarece atunci a hotărât să se stabilească definitiv în Franța, iar în cadrul podcastului realizat de către directorul editorial al Grupului Gândul, nepotul scriitorului, Șerban Stavrescu, a povestit despre relația sa cu unul dintre cei mai valoroși oameni de cultură din istoria României.
( ACCESEAZĂ ȘI: ”AM RÂS INSTINCTIV, PE URMĂ, A ÎNCEPUT ȘI EL!” NEPOTUL LUI EMIL CIORAN FACE DEZVĂLUIREA: CARE ERA PĂREREA FILOZOFULUI DESPRE ROMÂNI )
Podcastul „Altceva cu Adrian Artene” este difuzat în fiecare sâmbătă, de la ora 19:00, pe canalul de YouTube cu același nume.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.
This browser does not support the video element.