Nepalezii reprezintă cea mai bună forță de muncă pentru patronii români în acest moment. Din ce în ce mai multe persoane optează pentru angajarea străinilor veniți din zonele defavorizate, iar asta le oferă diferite avantaje pe termen lung ambelor părți implicate.
Statul român a început să ia în considerare din ce în ce mai mult posibilitatea de a aduce forță brută de muncă din statele sărace pentru a elimina nevoia patronilor de angajați. Sin ce în ce mai multe companii și localuri aleg să angajeze persoane din Nepal, Turcia sau Filipine, în loc de români, deoarece se bucură de seriozitate și dorință de muncă.
Nepalezii sunt din ce în ce mai încântați de ideea de a se muta în România pentru a începe o nouă viață și pentru a lucra pe un salariu mult mai bun decât cel pe care îl primesc ei în Nepal. Fixx este unul dintre cei care a reușit să plece din sărăcie și s-a mutat într-o țară care îi oferă posibilitatea de a le trimite celor de acasă bani pentru a se putea întreține.
„Am lucrat un an ca ajutor ospătar şi după am învăţat să fac cocktail-uri şi de toate şi şefa mea mi-a dat bani. Eu trimit 400, 500 de euro pe lună. E foarte, foarte, foarte greu. Mi-e foarte dor de mama mea şi mi-e foarte dor de familia mea”, a declarat Fixx, potrivit observatornews.ro.
Fixx a venit din Kathmandu, capitala Nepalului, în România, deoarece a dorit să le ofere celor dragi un trai mai bun, chiar dacă asta a însemnat să plece la peste 5.000 de kilometri de casă. Acum lucrează într-un restaurant, unde ocupă funcția de barman și se bucură de fiecare dată când învață lucruri noi. Alături de Fixx, alți 120 de angajați fac tot posibilul pentru a câștiga un salariu mai decent decât cel oferit în Asia și Africa.
Toți cei care își doresc să angajeze persoane venite din Nepal sau India, trebuie să știe câteva detalii importante. În primul rând, va fi nevoie ca angajatorul să îi acorde viitorului angajat cel puțin un salariu minim pe economie. În același timp, va trebui să îi asigure acestuia o casă în care să locuiască, asigurare medicală și trei mese pe zi.
Desigur, durează destul de mult ca întregul proces de recrutare a străinilor să fie dus la bun sfârșit, tocmai de aceea mulți dintre administratorii din HoReCa aleg să înceapă demersurile din toamnă, pentru a se asigura că în vară vor putea să dispună de forță de muncă. Treptat, străinii ajung să se integreze și să învețe pe cât posibil să comunice, ceea ce îi va ajuta să obțină venituri din ce în ce mai mari.