Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, măsuri pentru prevenirea transmiterii accelerate a noului coronavirus.
Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat, într-o intervenție la GÂNDUL LIVE, că o transmitere comunitară accelerată a noului coronavirus poate duce la o creștere a numărului de cazuri de îmbolnăviri ce ar putea depăși posibilitatea sistemului medical de a o controla. Oficialul estimează apariția vârfului epidemic în a doua jumătate a lunii aprilie.(CITEȘTE ȘI: MEDICUL CARE A VINDECAT 15 ROMÂNI DE CORONAVIRUS ÎN TIMIŞOARA! SCHEMA DE TRATAMENT CARE A DAT ROADE)
”În acest moment avem o transmitere comunitară într-un ritm lent și și o creștere netă a numărului de cazuri, iar cazurile care se confirmă sunt, în majoritatea lor, 75%, cazuri asimptomatice sau cu o simptomatologie ușoară. Evoluția acestei pandemii, evoluția la nivelul României, ține foarte mult de identificarea acestor surse și în acest moment avem transmitere comunitară la celebrele cazuri Gerota, Parlament sau Valea Jiului, dar în marea lor majoritate sunt cazuri care vin din import, ca să spunem așa”, a declarat Nelu Tătaru, în emisiunea GÂNDUL LIVE.
„Acest registru al scenariului 3 în care ne aflăm este tocmai limitarea acestor mici focare de transmitere comunitară, precum și o întrerupere a confluării acestor mici focare. Confluarea micilor focare și transformarea lor într-un focar mediu sau mare înseamnă transmitere comunitară accelerată. O transmitere comunitară accelerată înseamnă și un vârf care se atinge într-un timp scurt și cu un număr de cazuri care depășește oarecum posibilitatea sistemului medical de a o ține în frâu”, a detaliat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.
Nelu Tătaru a declarat că, pentru a o ține sub control, există două componente: depistarea, izolarea, identificarea, tratarea celor pozitivi, precum și întreruperea acestui ciclu de transmitere locală, care se face printr-o izolare la domiciliu sau prin carantină.
„Suntem într-o stare de urgență, decretul folosește distanțare socială, noi completăm cu izolare voluntară la domiciliu, iar în ședința de Guvern de astă-noapte ați văzut că se menționau și pedepse cu închisoare de până la 15 ani pentru cei care nu le respectă. Avem peste 26.000 de persoane în izolare voluntară la domiciliu în acest moment, rămâne ca poliția locală, care a trecut în subordinea poliției naționale, a tuturor organelor de anchetă, să poată demara acele dosare penală. Sunt amenzi de peste 2 milioane de lei date până acum”, a detaliat oficialul MS.