Nelu Tătaru a făcut noi declarații despre starea de urgență. Potrivit Ministrulu Sănătății, în momentul de faţă, situaţia persoanelor infectate cu coronavirus poate fi gestionată, iar locurile din secţiile de teraţie intensivă sunt suficiente.
Nelu Tătaru a spus că, în ciuda numărului-record de infectări cu coronavirus, nu se ia în calcul instaurarea stării de urgență în România. (CITEȘTE ȘI: DAN NEGRU, ATACAT CU PIETRE ÎN CENTRUL CAPITALEI: “NE-AM TREZIT CIURUIȚI”)
Totodată, Ministrul Sănătății a mărturisit că în contextul actual nu s-au luat alte măsuri de relaxare de la 1 iulie din cauza numărului ridicat de persoane infectate cu COVID-19.
”Nu văd în acest moment un pericol al stării de urgenţă. În acest moment gestionăm situaţia, locurile sunt în terapie intensivă. Dacă mai mentineam încă 2 săptămâni acea atitudine pe care o aveam, probabil acum eram la baza pantei descendente. Ne-am grăbit să recomandăm politic anumite idei. care s-au perpetuat, precum bagatelizarea situaţiei şi neîncrederea în existenţa unui virus.
Măsurile de relaxare au fost asumate. Fiecare măsură de relaxare a mers cu o serie de norme de funcţionare şi desfăşurare a acelei activităţi. Trebuia să avem măsuri de relaxare şi la 1 iulie, nu s-a întâmplat. Cred că Legea carantinei va trece. Avem o vară în care românii trebuie să trăiască cvasinormal, vom trăi cu persistenţa unui virus”, a declarat Nelu Tătaru.
Până astăzi, 13 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.948 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.552 au fost externate. Totodată, până în prezent, 573 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.
În intervalul 12.07.2020 (10:00) – 13.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 17 decese (12 bărbați și 5 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Brăila, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Galați, Mehedinți, București, Mureș, Olt, Prahova și Sibiu.
Dintre acestea, 2 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 2 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 5 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 2 decese la persoane de peste 80 de ani. Potrivit informațiilor, 16 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru un deces nu au fost raportate comorbidități.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 413 noi cazuri de îmbolnăvire.