Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, avertizează că pericolul COVID-19 nu a trecut, chiar dacă nu va mai fi prelungită starea de urgență pe teritoriul României, iar oamenii trebuie să fie, în continuare, responsabili și să respecte toate măsurile de protecție.
Nelu Tătaru a făcut și un anunț optimist, spunând că în următoarele cinci-șase zile se așteaptă la o scădere a infecțiilor cu noul coronavirus, numai că acest interval de timp coincide cu primele zile în care sunt implementate măsurile de relaxare. Relaxarea, spune Nelu Tătaru, poate oferi un periculos sentiment de ”falsă siguranță”.
„Pericolul este la fel de mare, iar în primele zile de după relaxare, poate mai mare. Mă aştept ca în următoarele cinci-şase zile să vedem că avem un număr de cazuri noi în scădere, dar aceste cinci-şase zile cam coincid cu primele zile de relaxare. Şi dacă ne-am temut sau am avut precauţii în zilele de Paşti, în zilele de 1-3 mai, mai avem precauţii acum şi la relaxare. Trebuie gestionate bine aceste prime zile, fiindcă relaxarea dă și o falsă siguranță, care duce la noi infectări. Noi infectări, în condițiile în care n-au fost imunizați prea mulți din populația României, duce la focare noi și acestea vor fi destul de greu de gestionat, în condițiile în care ziua este mare, e frumos afară, lumea este la capătul răbdării”, a precizat ministrul Sănătății.
Există, totuși, o oarecare îngrijorare referitoare la momentul acestei ”relaxări” care va interveni după ce starea de urgență va fi ridicată, fiindcă afluența populației dintr-o zonă în alta poate duce și la o creștere nedorită a transmiterii locale a noului coronavirus.
„Mă îngrijorează momentul relaxării, acel moment în care vom avea o reluare a afluenţei de populaţie dintr-o zonă în alta, o interacţiune şi poate o recrudescenţă a transmiterii locale. Dar rămân totuşi optimist în condiţiile în care consider că precauţiile s-au înţeles, distanţarea s-a înţeles, masca în spaţiile închise s-a înţeles, regulile de igienă s-au înţeles şi atunci să sperăm că avem şi un rezultat care să nu ne facă să impunem şi alte restricţii. Haideți să gestionăm aceste zile până la relaxare cât mai corect posibil, pentru a rămâne și în primele zile de după relaxare cu anumite precauții. Dacă mergem pe stradă și stăm un pic la distanță de cineva care tușește sau nu punem mâna chiar pe balustrada pe care pune mâna cam toată lumea sau când am intrat într-o unitate comercială stăm la distanță de cel din față; sau dacă nu ne îmbulzim să stăm pe o canapea așteptându-ne rândul în frizerii sau în cabinetele stomatologice”, a mai spus Nelu Tătaru, potrivit digi24.ro.
(VEZI ȘI AICI: RĂZBOI INFORMAȚIONAL ÎN CRIZA CORONAVIRUSULUI. LEGĂTURA DINTRE COVID-19 ȘI REȚELELE 5G)