Ne putem infecta cu noul coronavirus de la… mititei? Ce spun specialiștii

Publicat: 01/05/2020 | 17:41
Ne putem infecta cu noul coronavirus de la... mititei? Ce spun specialiștii

Este 1 Mai, iar românii – chiar dacă nu au mai putut ieși la iarbă verde pentru a încinge grătarele, conform tradiției – nu au uitat de gustoșii mititei. În funcție de posibilități și de spațiul aferent, fiecare familie a dorit să aibă pe masă vestiții mici, numai că au apărut și unele semne de întrebare.

În plină criză pandemie, oamenii se întreabă dacă noul coronavirus ar putea acționa… prin intermediul mititieilor. Pare susprinzătoare întrebarea, dar orice măsură de protecție este binevenită în această perioadă în care riscul infecției cu COVID-19 rămâne foarte mare.

Medicul primar de boli infecțioase Valeriu Gheorghiță a transmis, totuși, o informație optimistă. Nu poate fi contractat virusul în urma consumului de mici, fiindcă acesta ”se dezactivează” în urma preparării termice. Însă igiena mâinilor nu trebuie, sub nicio formă, uitată.

„Dacă luăm mititeii şi nu ne spălăm pe mâini şi nici folia, atunci se pune problema de contaminare. Dacă alimentele sunt preperate termic, virusul se dezactivează la 60, 70 de grade, deci nu ai cum să iei COVID-19 de pe mititei, totuşi trebuie să fii atent la ambalaj şi la igiena corectă a mâinilor. E vorba de igienizarea corectă a tacâmurilor şi a farfuriilor. Aş încuraja acele tacâmuri de unică folosinţă. Aş încuraja mai mult igiena mâinilor, igiena veselei şi a tacâmurilor. Mai puţin partea alimentelor care nu reprezintă un risc”, a transmis medicul, potrivit mediafax.ro.

(CITEȘTE ȘI: AU ÎNCINS GRĂTARELE ÎN PĂDURE, ÎN PLINĂ PANDEMIE DE CORONAVIRUS: ”SĂ VINĂ MASCAȚII! ALTFEL… NU PLECĂM”)

Românii trebuie să fie atenți și la legume

În ceea ce privește legumele, acestea ar trebui să fie consumate proaspăt, salata fiind exemplul cel mai bun din acest punct de vedere. Dacă suprafața aceatora este contaminată, atunci mâna care atinge fața poate duce la infecție și tocmai de aceea legumele trebuie să fie foarte bine spălate înainte de consum.

”Problema se pune la legumele consumate proaspăt, dacă faceţi o salată de exemplu. Toate astea nu ridică un risc de trasnmitere prin calea digestivă, ci prin faptul că punem mâna pe ele şi ar putea fi suprafaţa contaminată şi ducem la faţă mâna şi ne autocantaminăm. Spălaţi bine legumele sau ambalajele produselor şi apoi igienizaţi mâinile”, a recomandat medicul Valeriu Gheorghiţă.

(VEZI ȘI AICI: CORONAVIRUS. CE MĂSURI VOR FI LUATE DE AUTORITĂȚI CU OCAZIA ZILEI DE 1 MAI: ”UNA DINTRE PRINCIPALELE MISIUNI VA FI DESCURAJAREA PERSOANELOR CARE…”)