Nu mai puțin de 43 de doctori au decedat în timpul gărzilor sau imediat după terminarea serviciului. Avertismentul a fost lansat de medicul Livia Davidescu din Craiova care face apel la medicii-parlamentari să susţină legislativ recunoaşterea orelor de gardă ca vechime în muncă.
Lista a fost realizată prin intermediul reţelelor de socializare şi a fost postată, marţi, pe pagina de Facebook a dr. Livia Davidescu, medic primar oftalmolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, notează Agerpres. Doctorul a precizat că a inițiat acest demers, după ce a aflat despre cazul Cosanei Claiciu, medic cardiolog la Spitalul Clinic Judeţean Arad, care a decedat la 44 de ani în timpul unei gărzi.
„Am văzut că astfel de cazuri apar tot mai des în rândul medicilor: în luna martie a decedat un medic de 38 de ani de la Spitalul „Sf. Ioan” din Bucureşti, unde era medic de gardă la ATI. A fost găsit decedat în camera de gardă, la ora 7,00, la schimbul de gardă. Un alt medic a decedat acum vreo două luni: era pediatru, avea 70 de ani şi făcea gărzi în Lipova, unde este deficit de medici. Deci în şapte luni avem trei decese. Mor medici în gardă. Este un semnal de alarmă pe care ministrul Sănătăţii trebuie să îl ia în considerare, pentru că ceva se întâmplă şi trebuie luate măsuri”, a declarat Livia Davidescu, conform Agerpres.
Medicul crede că este nevoie de o inițiativă legislativă prin care gărzile să fie considerate vechime în muncă.
„Paradoxul este că noi, medicii, într-o viaţă putem avea mii de zile de gardă iar acestea nu se iau în calcul ca vechime în muncă. Şi atunci, un medic se pensionează la 65 de ani, fie că a făcut gărzi, fie că nu a făcut, ceea ce este o diferenţă imensă în ceea ce priveşte uzura fizică, morală, riscuri etc.”, a mai spus dr. Davidescu.
https://www.facebook.com/livia.david.9/posts/1754245234684477