Ne așteptăm la ce e mai rău din partea vremii? România, vizată de Ciclonul Daniel care a făcut ravagii în Europa: „Va trebui să ne adaptăm”
Ciclonul Daniel a făcut prăpăd în mai multe zone din Europa. Potrivit experților, România ar urma să fie traversată de fenomene meteo extreme, în perioada următoare. Ar fi vorba despre furtuni asemănătoare cu cele produse de ciclon. Iată mai jos, în articol, detaliile.
Ciclonul Daniel a reușit să facă prăpăd în mai multe state europene. Fenomenele meteo extreme au fost prezente în Vestul Europei. În urma furtunilor violente, s-a declanșat un adevărat haos. Multe drumuri au fost închise, culturile agricole au fost distruse și s-au format inundații masive. Spania, Germania și Olanda sunt printre statele lovite de furia ciclonului.
Inundațiile au afectat nu doar circulația, ci și gospodăriile oamenilor. Alicante, Barcelona, Ibidsa, Madrid și Valencia au fost vizate de inundații, fiind înregistrate pagube. În Germania au fost căderi masive de grindină, iar zona viticolă între Stuttgart și Frankfurt a fost afectată. Furtuna mediteraneană a făcut ravagii și în Grecia, centrul fiind inundat. În Estul Libiei, potopul s-a dezlănțuit. Fenomene meteo extreme s-au înregistrat și în Turcia (partea de nord-vest), sudul Braziliei, centrul și coasta Spaniei, sudul Chinei, Hong Kong și sud-vestul SUA.
Meteorologii susțin că există posibilitatea ca astfel de fenomene meteo severe să se înregistreze și în România. Vor migra către centrul și estul continentului. Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme, a făcut o serie de precizări referitoare la acest aspect.
Ciclonul Daniel a făcut prăpăd în mai multe zone europene
Expertul susține că astfel de fenomene existau și în trecut. În Europa au mai existat inundații, însă, având în vedere circumstanțele, sunt amplificate. A explicat faptul că, în primul rând, este vorba despre cauzele naturale. Pentru că temperatura medie globală se află în creștere, apar astfel de fenomene.
„Dacă ne gândim la Marea Mediterană, asta înseamnă mai multă evaporare, înseamnă mai mulți vapori de apă în atmosferă și atunci când apar aceste fenomene, eu știu furtuni conective, cum le numim noi sau furtunile acestea cu dezvoltare mare pe verticală, atunci cantitatea de precipitații este mai mare, mai mulți vapori de apă în atmosferă, mai multe precipitații ajung la la suprafață și pot să producă inundații. Și sunt fenomene, e adevărat, unele dintre ele sunt extrem, extrem de rare. Furtuna Daniel este o furtună cu o cantitate foarte mare de precipitații”, a explicat expertul, pentru Antena 3 CNN.
Vezi și CE A APĂRUT PE CER, ÎN ARAD. LOCALNICII AU RĂMAS MASCĂ ȘI AU FILMAT IMEDIAT FENOMENUL STRANIU
Perioade cu fenomene meteo extreme
De altfel, trebuie să ne adaptăm în fața acestor fenomene: „Da, trebuie să ne adaptăm și genul acesta de furtuni cu cantități mari de precipitații, după care urmează perioade cu secetă, vor deveni un lucru obișnuit, ca de altfel și valurile de căldură despre care știm clar că și-au schimbat caracteristicile ce observăm, de exemplu numai în ultimii 2 ani, valuri de căldură mai extinse, cu intensitate mai mare și mult mai frecvente de decât în trecut”.
Expertul susține că trebuie să ne așteptăm la mai multe valuri de căldură și la perioade de aternanțe între cele cu precipitații și cele cu secetă. Tendința poate fi amplificată, în condițiile în care crește nivelul gazelor cu efect de seră în atmosferă.
Sursă foto: Pixabay