În Europa, iarna va fi lungă și extrem de geroasă. Din primele estimări, anotimpul rece se va instala încă din luna noiembrie. Meteorologii au mai anunțat că în decembrie, ianuarie și februarie vom avea zăpadă abundentă.
În această perioadă, se așteaptă la viscol și ger năprasnic. Mai mult, nici în martie nu vom scăpa de iarnă! Și în prima lună de primăvară vom avea parte de zăpadă, spun meteorologii.
„Conform previziunilor modelelor şi interpretărilor experţilor, există o probabilitate de circa 70% ca circumstanţele observate să atingă stadiul unui episod El Nińo de o intensitate scăzută în ultimul trimestru al anului 2018 şi în timpul iernii boreale 2018/19. Cu alte cuvinte, acest scenariu este de două ori mai probabil decât cel al persistenţei unor condiţii neutre Astfel, o încălzire ar putea (…) avea loc, între septembrie şi noiembrie.
În America de Nord, Europa, Africa de Nord, Asia de Est şi Orientul Mijlociu sunt prevăzute temperaturi cu 1-3 ° C peste cele obişnuite pentru acea perioadă. În plus, în extremitatea sud-estică a Europei sunt prevăzute precipitaţii peste media uzuală a perioadei.”, a precizat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie ONU cu sediul la Geneva., a indicat într-un comunicat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie ONU cu sediul la Geneva. (Citește și Iarnă de coșmar cu episodul El Nino! Ninsorile încep de luna viitoare!)
Meteorologii au anunțat că mare parte din Europa va fi lovită în această iarnă de fenomene extreme, caracterizate prin vânturi puternice și vreme umedă. Cele mai afectate vor fi Irlanda, Marea Britanie și până în nordul Franței, dar și Germania și Scandinavia. (Vezi și Ora de iarnă 2018. Când și cum se schimbă ora)
În lunile ianuarie și februarie va fi cel mai frig. Toată iarna va fi marcată de furtuni şi vânturi mai mult decât în mod normal. Și în România, potrivit estimărilor, iarna se va instala rapid.