Natura s-a dezlănțuit asupra României, iar vremea ne aduce numai vești proaste. Imaginile obținute din țară au devenit virale
Vremea capricioasă din ultimele zile a făcut ravagii în mai multe zone din țară. Ploile abundente le-au dat de furcă oamenilor, unele râuri au ieșit din matcă, au fost distruse gospodării, autoturisme și numeroase locuințe au fost inundate. Care sunt cele mai afectate zone?
A fost un weekend și un început de săptămâna greu pentru mare parte din români. Autoritățile au emis numeroase mesaje Ro-Alert, după ce mai multe râuri au ieșit din matcă şi au inundat casele oamenilor. Cei mai năpăstuiți au fost cei din Timișoara. Aici, din cauza precipitațiilor abundente casele, curțile și subsolurile a numeroși cetățeni au fost inundate. Oamenii s-au speriat și nu au știu cum să reacționeze în fața viiturilor puternice.
Pompierii au avut mult de muncă, aceștia fiind solicitați în multe cazuri pentru a evacua apa din locuințele oamenilor. Potrivit ISU Timiș, cele mai afectate străzi din municipiu au fost: Emile Zola, Letea, Mureș, Azuga, Mareșal Al. Averescu, Drubeta, Bujorilor, Cosminului, Mareșal Constantin Prezan și Calea Martirilor 1989. A fost o desfășurare de forțe, iar pentru gestionarea situațiilor de urgență au intervenit 8 autospeciale de intervenție, 6 electropompe și 3 motopompe.
De asemenea, în județul Timiș, care s-a aflat sub avertizare cod portocaliu de ploi abundente, cel mai mare spital din vestul țării a fost inundat. Apa a intrat în unitatea de primiri urgențe, dar și în secția de ortopedie a unității medicale.
(CITEȘTE ȘI: CICLONUL MEDITERANEAN ANUNŢAT DE ANM A AJUNS ÎN ROMÂNIA ŞI A FĂCUT PRĂPĂD! „S-A ÎNTUNECAT ŞI A BĂTUT GHEAŢA TARE”)
Ploile au făcut dezastru în țară
Nu doar Timișoara a fost afectată de ploile abundente, în Reșița situația a fost una similară. Într-un cartier muncitoresc apa a ajuns până la jumătatea caselor, iar străzile au fost inundate. De asemenea, și în județul Caraș-Severin râurile au ieșit din matcă, iar mașinile ce erau parcate pe stradă au fost luate de viitură. Proprietarii autoturismelor au privit neputincioși cum bunurile le sunt distruse și nu au putut face nimic. Aceștia s-au ascuns în case pentru a se proteja de furia naturii.
Situația a fost trasă la indigo și în județul Arad, ce s-a aflat sub cod portocaliu de inundații. Și aici casele și curțile oamenilor au fost inundate, iar pompierii au intervenit pentru a îi ajuta pe proprietari. Deși ce era mai rău au trecut, vremea rămâne capricioasă și în zilele următoare.
Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare meteo. Este vorba despre un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Avertizare este valabilă în intervalul 29 mai, ora 12 – 29 mai, ora 23 și vizează Banatul, Crișana, vestul Transilvaniei, Oltenia, sud-estul Munteniei și în Dobrogea.
„În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și posibil vijelii în Banat, Crișana, în vestul Transilvaniei, Oltenia, în sud-estul Munteniei și în Dobrogea. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi, pe arii mai restrânse, și în celelalte regiuni”, au anunțat meteorologii.