Natalia Gliga a murit la 77 de ani. Cauza morții regretatei artiste de muzică populară

De: Cancan
Publicat: 14/06/2018 | 18:32

Este doliu în lumea muzicii populare! Natalia Gliga a murit la vârsta de 77 de ani. Benone Sinulescu e unul dintre artiștii care avea o relație apropiată cu regretata cântăreață și este extrem de marcat. În cadrul unui interviu, el a mărturisit cu vocea gâtuită de plâns că soțul artistei ar fi găsit-o azi-noapte în dormitor.

Natalia Gliga a murit

Artista de muzică populară Natalia Gliga a încetat din viață în urma unei comoții cerebrale.

 “Era un om absolut deosebit, o cântăreață sensibilă care nu a vrut să iasă în prim plan, dar ea oricum era de mult în prim plan. Era o persoană corectă, punctuală și se comporta foarte frumos. A avut grijă cum să arate bine și cum să cânte pe scenă. Era o ființă citită, veșnic avea o carte la ea. Am o durere uriașă. Am vorbit cu soțul ei și nici nu putea să vorbească. A murit azi-noapte. Mă doare sufletul când văd că toți pierim unul câte unul!”, a declarat Benone Sinulescu în cadrul unei emsiuni, la RomaniaTV.

Natalia Gliga biografie

Natalia Gliga s-a născut pe 19 septembrie 1940 și a fost o interpretă de muzică populară românească din zona Mureşului. A cântat timp de peste 30 de ani la ansamblul “Doina Braşovului”. În anul 1990, ea s-a pensionat.

Născută la câţiva kilometri de Reghin, la Caşva, Natalia Gliga a avut primul contact cu muzica la şcoală, ca noi toţi. După o scurtă perioadă petrecută la Bucureşti, cu părinţii refugiaţi, a revenit la Reghin pentru terminarea şcolii elementare. A început să frecventeze cursurile şcolii de industrie de la T]rgu Mureş, dar, din fericire, a renunţat, la insistenţele părinţilor, şi „pentru că nu era chemarea mea”, după cum susţine interpreta. Viaţa a dus-o apoi la un notariat public, unde a învăţat să scrie la maşină şi să redacteze acte oficiale. Teoria muzicală şi-a însuşit-o tot în capitală, la Liceul de muzică nr.12, sub directa îndrumare a Mariei Tănase şi a Miei Barbu. A fost colegă cu cei care, peste ani, aveau să se afirme în muzică la un nivel la care mulţi visează. Printre aceştia, Gheorghe Zamfir, de care Natalia Gliga îşi amintea că “era un coleg bun, şi care a avut ambiţie să se realizeze”.

Natalia Gliga face parte din categoria interpreților grei ai  Generației de Aur a Folclorului Românesc”, care în cei 34 de ani de carieră a cântat pentru circa 200 de președinți de state și personalități. De-a lungul anilor solista a cântat în turnee în Franța, Germania, Austria, Bulgaria și Elveția. Azi Natalia Gliga este membră a Uniunii Compozitorilor din România și a Uniunii Interpreților din România, are șapte discuri și zeci de înregistrări la radio și televiziune , conform musicartist.ro.

A cântat în multe turnee, în compania unor artiști ca Benone Sinulescu, Ileana Constantinescu, Alexandru Lăzărescu, Elena Sărăroiu, Maria Ciobanu, Ion Cristoreanu, Maria Dragomiroiu, Felician Fărcaşu, Maria Văduva și mulți alții. Puţină lume ştie însă, că Natalia Gliga, împreună cu solistul Ion Luican au format primul duet muzical din istoria folclorului autentic românesc, înainte de apariţia lui Ion Dolănescu şi Irinei Loghin.

https://www.youtube.com/watch?v=jrijD4ZQ_iY