Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Marie Mica, praznuita pe 8 septembrie! Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi
Despre acest eveniment gasim relatari in scrierile apocrifice, adica in acele lucrari ale unor autori care nu sunt recunoscuti de Biserica. Aici avem foarte multe amanunte despre originea si copilaria Fecioarei Maria.Cea mai importanta sursa in acest sens o reprezinta „Protoevanghelia lui Iacov”, o lucrare iudeo-crestina din secolul al II-lea.
Multe manastiri si lacasuri de cult din tara isi sarbatoresc hramul de Sfanta Marie Mica, printre care si trei manastiri din imprejurimile Bucurestiului: Manastirea Samurcasesti din comuna Ciorogarla, Manastirea Pissiota din comuna Poenarii Burchii si Manastirea Christiana din Capitala, care pastreaza ca al treilea hram acest praznic.
In aceasta zi, credinciosii tin candelele aprinse in dreptul icoanei Fecioarei si impart din fructele toamnei pentru morti, la aceasta sarbatoare.
In popor se spune ca in aceasta zi vor fi ascultate cu precadere rugaciunile femeilor care vor sa aiba copii, dar si a celor insarcinate pe care Maica Domnului le va ajuta sa aiba o nastere usoara.
Nu ai voie sa…
De Sfanta Marie Mica, barbatii nu au voie sa lucreze in gospodarie, iar femeile trebuie sa nu se apropie de ac si ata sau sa spele rufe pentru a nu atrage raul asupra casei.
De asemenea, trebuie sa nu lucram nici cu o zi inainte si nici in urmatoarea zi de dupa aceasta sarbatoare importanta. Daca o facem, barbatii se pot accidenta, iar femeilor li se va arde mancarea.
CITESTE SI:
Adormirea Maicii Domnului – Traditii si superstitii, pastrate cu sfintenie in popor
In unele zone exista chiar superstitia conform careia daca gatesti inainte sau dupa Sfanta Maria Mica, ti se varsa oala cu mancare si ii arde pe copii.
Daca nu ai cules plante medicinale pana la Sfanta Maria Mica, nu mai fa acest lucru, deoarece traditia spune ca plantele si-au pierdut deja din puterea tamaduitoare.
Este bine ca in aceasta zi sa impartim struguri si prune de sufletul celor adormiti, pentru a li se ierta pacatele si pentru a primi din fructele toamnei pe lumea celalta.
Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in biserica (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sarbatori crestine inchinate Sfintei Fecioare Maria, Nascatoarea de Dumnezeu.
R.O.