Nadia Comăneci, criticată aspru după moartea gimnastei Sonia Iovan. Zeița de la Montreal, implicată într-un nou scandal

Publicat: 09/09/2024 | 10:21
Nadia Comăneci, aspru judecată de americani/ sursă foto: social media

Vineri, 6 septembrie 2024, Sonia Iovan, prima gimnastă din România medaliată la Jocurile Olimpice din Melborne (1956), a murit. Fosta sportivă a încetat din viață la vârsta de 87 de ani. În urma anunțului trist făcut public de către Federația Română de Gimnastică, Nadia Comăneci a transmis un mesaj pe pagina sa personală de Facebook. Gestul „Zeiței de la Montreal” a fost aspru judecat de către americani. 

Sonia Iovan, prima gimnastă care a câștigat prima medalie pe echipe la Jocurile Olimpice din Melborne (din 1956) a murit la vârsta de 87 de ani. La finalul lunii septembrie, fosta sportiva urma să împlinească 88 de ani. Marea gimnastă și-a dat ultima suflare înconjurată de cei dragi, în Franța, acolo unde era stabilită de mai mulți ani. În cadrul unei postări pe Facebook, reprezentanții Federației Române de Gimnastică au făcut anunțul trist. NU RATA: Nou doliu pentru Nadia Comăneci. Al treilea deces care o întristează pe gimnastă

Nadia Comăneci, criticată aspru după moartea Soniei Iovan

”Componentă a primei echipe de gimnastică medaliată la Jocurile Olimpice, bronz la Melborne în 1956, Sonia Iovan, a plecat să facă gimnastică în cer.

Despre Sonia Iovan, Emanuel Fântâneanu scria : “Născută în 1935, la Cluj a început să practice gimnastica la Liceul Financiar din Cluj. A activat la Clubul Știința București, antrenată de Nicolae Băiașu și Iosif Hidi. A fost multiplă campioană națională: 7 titluri cu echipa Știința (1959-1965), 4 la individual compus, 4 la bârnă, câte 2 la paralele și sărituri, unul la sol.

A fost componentă mai mult de 10 ani a loturilor naționale, contribuind la realizarea unor performanțe de prestigiu, unele în premieră. A participat la 3 ediții ale JO: 1956 (Melbourne) – prima medalie olimpică de bronz pe echipe și locul 14 la individual compus; 1960 (Roma) – medalie de bronz pe echipe, 2 locuri 5, la individual compus și la sărituri, 2 locuri 6, la sol și paralele; 1964 (Tokyo) – locul 6 cu echipa și 14 la individual compus. La CM din 1958 (Moscova) – medalie de bronz cu echipa (prima medalie obținută la CM), iar la ediția din 1962 (Praga) – locul 9 cu echipa și 20 la individual compus”, se arată în mesajul Federației Române de Gimnastică.

În urma anunțului trist făcut public de către Federația Română de Gimnastică, Nadia Comăneci a reacționat pe pagina sa de Instragram și a posta o fotografie cu Sonia Iovan, în dreptul căreia s-a rezumat a scrie scurt: ”RIP Sonia” (n.r. Odihnește-te în pace” mesaj care a fost aspru criticat de către americani.  Jurnaliștii publicației Athlon Sports s-au arătat surprinși de mesajul – considerat sec – al Nadiei Comăneci. NU RATA: Dieta Nadiei Comăneci. De asta arată așa bine la 62 de ani, în costum de baie!

sursă foto: X

”Există puține nume mai mari în istoria gimnasticii românești decât Nadia Comăneci. În vârstă de 62 de ani, aceasta este de nouă ori medaliată olimpică, dintre care cinci de aur. Comăneci a reușit această performanță incredibilă de-a lungul a două Jocuri Olimpice: Montreal 1976 și Moscova 1980.

O altă româncă care a rivalizat cu măreția lui Comăneci a fost Sonia Iovan, care a fost de două ori medaliată olimpică. Iovan a venit într-o epocă anterioară; ea a concurat la Jocurile de la Melbourne 1956 și la Jocurile Olimpice de la Roma 1960.

Nadia Comăneci nu a avut un elogiu prelungit pentru Iovan și nici nu a distribuit o postare emoționantă despre moartea acesteia din urmă. Cu toate acestea, e clar că și ea este la fel de tristă, ca întreaga comunitate de gimnastică, de trecerea în neființă a unei legende a sportului. Așa cum a spus și Comăneci, sufletul ei să se odihnească în pace”, au scris americanii.