N-ai fi crezut! Cu cât a ajuns să se vândă o bancnotă de 500 de lei, veche de 33 de ani

Publicat: 25/07/2024 | 23:54

Se întâmplă să mai ai acasă o bancnotă de 500 de lei din anul 1991? Este vorba despre bancnota care prezintă chipul lui Constantin Brâncuși și care poate fi integrată într-o adevărată colecție numismatică. Totuși, la ce preț a ajuns să se vândă o asemenea bancnotă, veche de 33 de ani? Iată detaliile mai jos, în articol. 

Colecționarii „vânează” diverse obiecte, iar printre acestea se numără, de obicei, cărți vechi, piese de artă, timbre, bijuterii, dar și monede și bancnote vechi. De data aceasta, avem în prim-plan o bancnotă de 500 de lei din anul 1991. Bancnota veche de 33 de ani poate deveni o reală piesă valoroasă pentru propria colecție. Însă, cât ar fi dispus un colecționar să plătească pentru a-și întregi albumul? Există mai multe modalități de a intra în posesia unui astfel de element numismatic, una dintre ele fiind participarea la diverse licitații. Desigur, și pe internet se regăsesc o multitudine de anunțuri prin care se oferă către vânzare monede și bancnote care au fost, cândva, în circulație.

Cu cât a ajuns să se vândă o bancnotă de 500 de lei?

O bancnotă de 500 de lei, care prezintă chipul lui Constantin Brâncuși, ar putea fi vândută la un preț uriaș. De pildă, într-unul dintre anunțurile care apar pe platforma Olx, o persoană oferă către vânzare o astfel de bancnotă la prețul de 2.500 de lei (negociabil).

„Bancnotă 500 lei Constantin Brâncuși Aprilie 1991. Bancnota se prezintă în stare bună (8/10). Prețul este negociabil. Doar în Iași. Mă puteți contacta atât prin mesaje cât și telefonic”, se arată în anunț.

Vezi și Prețul fabulos cerut de un român pentru 5 bancnote de 100 de lei din anul 2018, dedicate Centenarului Marii Uniri

O astfel de bancnotă din anul 1991 a ajuns să se vândă cu 2.500 de lei / sursă foto: Olx

Vezi și Mai ai pe acasă bancnote cu eclipsa din 1999? Se vând cu 2.180 lei acum, în  2024

Bancnota are o înălțime de 74 de milimetri și o lățime de 156 de milimetri. Face parte din emisiunea 1990 – 1994, materialul acesteia fiind hârtia. Iată alte elemente care se regăsesc pe această bancnotă din anul 1991:

  • Pe avers, apare portretul sculptorului Constantin Brâncuși, semnătura gravorului Octavian Ion Penda. De asemenea, există și un filigran cu portretul sculptorului, în centru stânga.
  • Pe revers, se regăsește semnătura gravorulu Octavian Ion Penda și autoportretul fotografic al lui Constantin Brâncuși (aflat în atelierul din Paris).

Sursă foto: Olx