Muzica underground educă sau incită?
De la contracultura hippie din SUA, punk-ul anticorporatist al anilor 1970 și hip-hop-ul anilor 2000, muzica underground reprezintă o varietate de subgenuri muzicale. Printre varietatea genurilor de muzică underground se numără rock, punk, electro, hip hop, techno și derivate din acestea. Au în comun mesajul pe care îl transmit, libertatea de exprimare, sinceritatea, promovarea dorinței de libertate și creativitatea.
Muzica underground este muzica celor care nu se conformează normelor, celor care au un mod libertin de a privi viața și celor care nu se încadrează în tipare.
Într-o lume în care muzica comercială ne inundă și fiecare piesă sună aproape la fel, underground-ul este o gură de aer proaspăt, în care artiștii pun accentul pe mesaj, pe calitatea unei piese, neprivind-o ca pe o investiție financiară și atât. Este exact ceea ce publicul apreciază, o piesă cu mesaj, plină de însemnătate, de la oameni care fac muzică din pasiune. De aceea, artiștii underground ajung să semneze cu case de discuri independente, susțin concerte în locații mici și promovează muzica pe rețelele de socializare și rareori prin radio.
Muzica underground nu este promovată, nu este targetul ideal al marketerilor, drept pentru care artiștii de muzică underground o tratează ca pe un hobby costisitor. Deși unele genuri de underground devin la un moment dat mainstream și încep să fie comercializate, majoritatea lor rămân în zona de underground.
În România avem multe trupe de underground din zone de metal, goth, rock, punk, hip hop și altele, iar câteva exemple ar fi: Crowd Control, Boom Box Theories, Violent Monkey , Moebius, Shadowbox, SoNaked, Kaleidonesc, Theory of Mind, Velosonics, The Boy Who Cried Wolf, Scum Again, Spoilage, Dead Gods, As I Fall, Behind Gates, Chaos Cult, Brute, Luna Amara, Zale, Cedry2k, CTC,Dj DOX, Nimeni Altu, Bitza, Deceneu, C.I.A., Spike, Arssura, Deliric, VD, DOC, Butch, Verbal, Raku, Armada, Veritasaga, Specii, Dragonu ak47, Kazi Ploae, Grupul de Rezistenta, Nane, Mistic, Subcarpati, Da Hood Justice, Dj Limun, Subsemnatu, K-Gula, Argatu, Silent Strike și mulți alții.
Muzica underground din București poate fi ascultată în cluburi precum Control, Quantic, Silver Church și altele. Sunt locuri în care artiștii underground sunt promovați, iar publicul îi susține venind în număr cât mai mare la concertele lor.
Scena muzicii underground din București este în continuă evoluție, cu din ce în ce mai mulți artiști care încearcă combinații inedite între genuri muzicale și care vor să creeze sunete inovatoare.
Muzica underground educă. Educă publicul să susțină artiștii favoriți, astfel încât ei să poată produce în continuare muzică, educă gusturile muzicale, vocabularul, perspectiva asupra vieții și calitatea lumii artistice, din toate punctele ei de vedere. Lumea underground este una destul de restrânsă, artiștii se cunosc și se susțin între ei, tocmai pentru că promovările și vânzările din albume sunt foarte mici. Muzica underground incită la libera exprimare, incită la exprimarea creativității în toate formele sale, educă prin versuri profunde și instigă la respect pentru artiștii subestimați, care refuză condițiile unui contract cu o casă de discuri celebră. Sunt cei care insistă să facă lucrurile în felul lor, chiar dacă asta înseamnă mai puțină vizibilitate, notorietate și chiar bani. Sunt sacrificii pe care le fac în numele pasiunii, în numele artei și a libertății de exprimare, lucruri care de multe ori contează mai mult decât primul loc în topuri și un număr record de albume vândute.