Murgeanu: „Uninominalul, o porcarie de lege!”

De: Cancan
Publicat: 03/12/2008 | 00:00

SCARBIT. Razvan Murgeanu este oripilat de efectele legii alegerilor uninominale Ex-viceprimar al Capitalei si lider al PD-L sector 1, Razvan Murgeanu sustine ca legea uninominalul are efecte aberante. El este revoltat ca filiala sa va avea doar un parlamentar, desi candidatii PD-L au obtinut cele mai mari procente in toate colegiile din sector. Arpad Dobre Dupa intalnirea de ieri cu liderii PD-L, Murgeanu a precizat ca, in urma simularii pe modelul de redistribuire a mandatelor, partidul va avea in sectorul 1 Bucuresti un singur parlamentar, iar acesta se pare ca va fi Costica Canacheu. „Este o porcarie de lege, este o aiureala! Era corect macar sa fi fost din doua tururi, ca la locale, sau cine iese din primul tur, ala sa fie parlamentar. Daca asta e politica si reprezentativitate, hai sa ne mutam in Congo! Ce sa fac aici?! Ce sa le spun oamenilor mei?! Ca sunt buni, dar sa stea acasa, pentru ca intra aia de pe locurile doi-trei, care sunt mai sighinasi, dar asta e?! Este o aiureala!”, si-a varsat naduful Razvan Murgeanu.

„Cel mai prost sistem de vot”

La fel de revoltat – daca se poate imagina o astfel de atitudine in acest caz – s-a aratat si vicepresedintele PD-L, Teodor Stolojan, e drept, nu atat de plastic precum Murgeanu. „Stolo” a declarat ieri ca sistemul de vot este „cel mai prost posibil”, precizand (probabil ca era necesar) ca este revoltat de modalitatea in care sunt repartizate mandatele. „Avantajul nu-l pierdem, dar pur si simplu e foarte greu sa explici cetatenilor care au votat in sectorul 1 si care au dat in toate colegiile castigatori candidatii PD-L, si din toate colegiile obtinem un singur parlamentar. Ca asa-i sistemul de redistribuire”, a spus Stolojan.

Urma alege turma

Partidele afla cate mandate de parlamentar obtin intr-un judet in funtie de numarul de voturi si de coeficientul electoral. Acest coeficient arata, de fapt, cate voturi sunt necesare pentru un mandat de parlamentar. Intrucat nu intotdeauna „ies” mandate intregi, vor rezulta deseori „resturi”, insumate in a doua etapa de repartizare a mandatelor la Biroul Electoral Central, sub forma redistribuirii. Prin aceasta procedura se va stabili matematic cate mandate revin fiecarui partid si in ce judete. Vor fi doua liste: la nivel de circumscriptie (judet) si pe tara, in ordine descrescatoare, luandu-se in calcul toate „resturile” de voturi si de mandate obtinute de partide. Concret, daca PSD, de exemplu, iese primul pe lista pe tara, acest partid va primi mandate suplimentare in judetul Alba, de exemplu, in functie de repartitorul acestei circumscriptii si de numarul de mandate care au ramas de repartizat in acel judet.