Muraturi de lux
IN DIFICULTATE. Comerciantii isi gasesc cu greu clienti care sa le cumpere marfa de pe tarabe Efect. Din cauza preturilor mari, gospodinele prefera sa isi umple camara cu produse din supermaketuri Alina Andrei Gospodinele au intrat in repaus din cauza ca preturile la legumele si fructele de sezon au explodat in pietele din Capitala. De cealalta baricada, taranii, care inca isi mai vand marfa pe tarabe, spun ca de vina sunt seceta si canicula din aceasta vara. „Nu se mai cumpara ca in anii trecuti. Daca as fi mai tanara, m-as angaja, pentru ca nici cheltuielile nu reusesc sa mi le acopar din ceea ce vand”, ne-a spus Ioana Caltea, vanzatoare in piata Titan. Multi tarani raman cu marfa nevanduta. „Gospodinele nu mai cumpara fructe pentru gem sau dulceata. Nivelul de cumparare a scazut foarte mult, degeaba am eu gutui si pere frumoase”, ne-a spus Victoria Zaharia. Bucurestenii spun ca preturile sunt de-a dreptul exagerate. Un kilogram de gogosari sau ardei capia pentru zarzavat de ciorba sau zacusca costa 1 -1,5 lei, in timp ce aceleasi legume, dar de o calitate mai buna, se puteau cumpara cu 2,5 – 3 lei. Nici pretul rosiilor nu era mai ieftin, intre 1 – 2,5 lei. „Nu mai pun muraturi pentru ca preturile mi se par prea mari. Castravetii sunt numai 2 – 2,5 lei in toate pietele, dublu fata de anul trecut”, ne-a spus Valentina Mihai, o pensionara de 71 de ani. Mai exista si bucuresteni care dau zilnic o raita prin piete in speranta ca vor gasi preturi mai accesibile. „M-am tot invartit prin piata, dar inca nu am cumparat nimic. M-ar interesa niste castraveti, dar mi se par prea scumpi”, ne-a spus Zoica Igna. Foto: Laura Dobre