Muntenegrul intră în rândul țărilor care au legalizat parteneriatul între persoane de acelaşi sex

Publicat: 02/07/2020 | 14:45

Statul european Muntenegru a adoptat, în cursul zilei de miercuri, o lege care recunoaşte parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex.

Demersul i-a aparținut preşedintelelui Milo Djukanovic l-a apreciat ca fiind ”un pas către familia democraţiilor cele mai dezvoltate”, informează DPA.

Citește și:  Un fost fotbalist a dezvăluit că este atras de bărbați: “Sunt frate, fiu, prieten și sunt gay! Adevărata provocare e să…”

„Prin adoptarea legii privind parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex, Muntenegru reglementează pentru prima dată drepturi legale pentru cupluri de acelaşi sex”, a scris acesta pe Twitter.

Este foarte important de precizat este că Muntenegru are ca religie majoritară ortodoxă (80%), iar restul sunt musulmani, credințe care de regulă sunt extrem de conservatoare.

Parlamentul a adoptat legea cu 42 de voturi pentru şi 5 împotrivă. Biserica Ortodoxă Sârbă, cea mai mare organizaţie religioasă din Muntenegru, este extrem de critică în ceea ce priveşte drepturile comunităţii LGBTQ, potrivit Agerpres.

Prima paradă gay

Prima paradă gay din această ţară, care a avut loc în urma cu şapte ani, a fost însoţită de violenţe, dar ediţiile ulterioare ale evenimentului s-au desfăşurat în mod paşnic.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor comunităţii LGBTQ din Muntenegru a salutat adoptarea legii spunând că este ”o mare victorie” şi „un pas către libertatea noastră şi către libertatea tuturor cetăţenilor din Muntenegru”.

Nu rata: Florin Marin, făcut praf de familia preotului gay, imediat după incinerarea acestuia: „Era o lipitoare”

Ambasadoarea Statelor Unite la Podgorica, Judy Rising Reinke, a apreciat de asemenea demersul legislativ ca ”un pas important înainte către egalitate şi toleranţă pentru toţi”, adăugând că este ”o încununare a Pride Month”.

Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi România sunt singurele ţări din Uniunea Europeană care nu permit nici căsătoria între persoane de acelaşi sex, nici parteneriatele civile. 13 din cele 28 de state UE permit căsătoria şi alte nouă au admis parteneriatul civil.

Istoria controversatei legi

Danemarca a fost prima ţară din Europa şi din lume care a recunoscut parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex, în 1989. Olanda a devenit prima ţară din lume care a legalizat căsătoria pentru cuplurile de acelaşi sex, în 2001, urmată de Belgia, Spania, Norvegia, Suedia, Portugalia, Islanda, Danemarca, Franţa, Marea Britanie, Luxembourg, Irlanda, Finlanda, Malta şi Germania (în 2017).

În Croaţia, referendumul din 2013 privind definirea căsătoriei în constituţie ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie a înregistrat o prezenţă la vot de 37,9% din care 65,87% au fost voturi „pentru”.

După un an, în 2014, Parlamentul croat a recunoscut dreptul persoanelor de acelaşi sex de a încheia parteneriate civile, acestea având aceleaşi drepturi pe care le au cuplurile căsătorite, în afara celui de a adopta, chiar dacă admite partenerului unui părinte dreptul de a deveni tutore.

Imagine de Max Plieske de la Pixabay