Mulți șoferi din România le confundă! Care e diferența, de fapt, între semnele rutiere „staționarea interzisă” și „oprirea interzisă”

Publicat: 07/04/2024 | 11:40
Indicatoarele rutiere „staționarea interzisă” (s) și „oprirea interzisă” (d)

Două semne rutiere le dau mari bătăi de cap șoferilor sau celor care își doresc să obțină permisul de conducere. Este vorba despre semnele „staționarea interzisă” și „oprirea interzisă”. Pentru mulți acestea sunt destul de asemănătoare, fapt ce îi face să le confunde între ele și să încalce legea. Ce semnifică exact cele două indicatoare rutiere?

La vârsta de 18 ani, mulți tineri din România își doresc să obțină permisul de conducere, însă pică examenul auto din cauza a două indicatoare rutiere. Este vorba despre „oprirea interzisă” și „staționarea interzisă”. Aceste semne de circulație reușesc să îi pună în dificultate chiar și pe șoferii experimentați. Care este diferența între cele două?

(CITEȘTE ȘI: CODUL RUTIER SE SCHIMBĂ DIN NOU! ÎN CE CONDIŢII NU VOR MAI FI SANCŢIONAŢI ŞOFERII CU ALCOOLEMIE)

Diferența dintre „oprirea interzisă” și „staționarea interzisă”

Așa cum spuneam, două dintre indicatoarele rutiere ce se găsesc pe drumurile din România le dau mari bătăi de cap șoferilor. Mulți se încurcă atunci când văd semnele de circulație „oprirea interzisă” și „staționarea interzisă”. În legislația rutieră există reguli diferite cu privire la oprirea și staționarea autoturismelor.

Mai exact, diferența dintre oprire și staționare constă în durata de imobilizare a unui autovehicul într-o anumită zonă. Concret, dacă un autovehicul este imobilizat pe o durată de cel mult 5 minute, este vorba despre oprire.

Oprirea interzisă

Însă, dacă imobilizarea depășește cele 5 minute vorbim despre staționare. Așadar, oprirea este o acțiune temporară și scurtă în care vehiculul se oprește pentru a îndeplini o anumită acțiune. În timp ce staționarea implică parcarea vehiculului într-un anumit loc pentru o perioadă mai lungă de timp, fără un scop imediat.

Staționarea interzisă

De asemenea, este important de menționat că în afara localităților oprirea sau staționarea voluntară a autovehiculelor se face doar în afara părții carosabile. Adică mașina trebuie oprită/staționată paralel cu marginea drumului. Mai mult, se consideră că un vehicul staționează pe partea carosabilă atunci când oricare dintre roți se află pe partea carosabilă.

Însă, atunci când ne aflăm în interiorul localităților, pe străzile cu sens unic, oprirea sau staționarea voluntară este permisă și pe partea stângă. Singura condiția este aceea să rămână liberă cel puțin o bandă de circulație.

(VEZI ȘI: PUȚINI ȘOFERI CUNOSC ELEMENTUL DE SIGURANȚĂ DIN MAȘINĂ, PROIECTAT DE INGINERI. CARE E ROLUL PUNCTELOR NEGRE DE PE PARBRIZ)