Sfinții Constantin și Elena, „cei întocmai cu Apostolii”, sunt pomeniți în Biserica Ortodoxă pe 21 mai. Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este strâns legată de taina și puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei creștine.
Împăratului Constantin i s-a arătat pe cer, chiar în mijlocul zilei, semnul Crucii spre victorie (”In hoc signo vinces – “Întru acest semn vei învinge”), în pragul bătăliei duse împotriva lui Maxențiu, iar Sfinta Elena, mama sa, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Iisus Hristos a fost răstignit.
Sfânta Împărăteasă Elena a murit în anul 327, puțin după întoarcerea de la Ierusalim, iar Sfântul Împărat Constantin în anul 337, după 31 de ani de domnie. (CITEȘTE ȘI: CELE MAI FRUMOASE MESAJE, SMS-URI ȘI URĂRI DEOSEBITE DE SFINŢII CONSTANTIN ŞI ELENA. LA MULŢI ANI, ÎN IMAGINI. FOTO)
Aproape 2 milioane de români își sărbătoresc, astăzi, onomastica, iar credincioșii nu trebuie să desfășoare nicio activitate pentru a nu fi urmăriți de ghinion tot anul.
Oamenii trebuie să fie cuprinși de voie bună, în această zi de mare sărbătoare și, firește, să le transmită urările lor și gândurile de bine tuturor sărbătoriților care poartă numele de Constantin și Elena. Dar nu numai acestea sunt numele sărbătoriților, fiindcă există și multe nume derivate: Ileana, Lenuţa, Constanţa, Constantina, Leana şi Nuţi, Costel, Costică, Costin, Costinel, Costi sau Costeluş. (VEZI ȘI AICI: FELICITĂRI DE SFINȚII CONSTANTIN ȘI ELENA. MESAJE ȘI URĂRI DE LA MULTI ANI!)
Au contribuit, decisiv, la înflorirea și răspândirea creștinismului, iar Constantin cel Mare şi mama sa, Elena Auguta, au fost sanctificați de Biserica Ortodoxă, fiind considerați, de-a lungul timpului, ”întocmai cu Apostolii”.
”Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena sunt apostolii creştinismului din secolul IV”, spune arhimandritul Ilie Cleopa, potrivit digi24.ro.
”Prin ei a dobândit libertate Biserica întemeiată de Hristos, propovăduită de Sfinţii Apostoli şi apărată cu jertfă, cu suferinţă şi cu sânge de mulţimea martirilor”, mai spune arhimandritul. (CITEȘTE ȘI: (NU RATA: SFINȚII CONSTANTIN ȘI ELENA. CELE MAI IMPORTANTE TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII)