Mulți români fac această greșeală! Ce se întâmplă, de fapt, dacă recongelezi carnea pe care tocmai ai dezghețat-o

Publicat: 28/09/2023 | 10:44

Multe dintre gospodine obișnuiesc să își facă provizii și să umple congelatorul cu mâncare. Fie ca vorbim despre fructe și legume sau carne, congelatoarele multor români sunt pline ochi. Până aici totul este bine, însă, un lucru important pe care ar trebui să îl știe toată lumea este faptul că niciodată carnea dezghețată nu se recongelează. Care este motivul pentru care nu trebuie să faci acest lucru. 

Pentru a scuti mai multe drumuri la magazin și pentru a avea mereu la îndemână ceva de pregătit pentru prânz sau cină, mulți români aleg să congeleze tot felul de alimente. De cele mai multe ori, în congelatoarele acestora se găsește carne, fie că este de pui, porc sau vită. Iar de fiecare dată, când vrem să gătim carnea din congelator trebuie mai întâi să o decongelăm. Însă, dacă ținem la sănătatea noastră, acest proces nu se face oricum și mai important carnea dezghețată nu se recongelează niciodată.

Carnea nu se recongelează

(CITEȘTE ȘI: CLIENȚII SUNT SPERIAȚI. S-A DESCOPERIT CARNE DE CAL ÎN ȘAORMA! UNDE S-A ÎNTÂMPLAT)

Carnea dezghețată nu se recongelează

Așa cum spuneam, atunci când ne gândim ca la cină să preparăm o friptură delicioasă din carnea pe care o avem în congelator, trebuie să avem grijă la câteva aspecte. De menționat este faptul că niciodată carnea nu se dezgheață la temperatura camerei. Aceasta trebuie pusă în frigider, unde procesul de dezghețare este mai lent și unde este ferită de bacterii. Însă, dacă doriți o decongelare rapidă, aceasta se poate face în cuptorul cu microunde, asta dacă o să gătiți imediat carnea, sau sub un jet de apă caldă.

Însă, dacă ați dezghețat prea multă carne și vă gândiți să o puneți din nou în congelator, trebuie să știți că acesta este un pas greșit. Specialiștii spun că odată ce carnea dezghețată va fi recongelată, sănătatea dumneavoastră este în pericol. Mai exact, prin congelarea cărnii bacteriile care sunt pe ea nu sunt distruse, ci doar intră într-o stare care nu le permite să se mai înmulțească. Însă, atunci când dezghețați carnea, bacteriile se vor trezi și vor începe să se multiplice.

Astfel, o carne dezghețată nu se mai poate recongela și asta pentru că până ar ajunge în farfuria noastră ar fi deja purtătoare a numeroase bacterii care ne pot dăuna. Printre bacteriile care se pot afla pe suprafața cărnii se numără: Salmonella, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens și Clostridium botulinum.

De asemenea, cu fiecare recongelare în plus calitatea cărnii scade considerabil. Aceasta devine mai ațoasă și își pierde orice gust.

(VEZI ȘI: CÂTĂ MÂNCARE TREBUIE SĂ ÎȚI PUI ÎN FARFURIE, ÎN FUNCȚIE DE GREUTATEA TA ACTUALĂ. CORI GRĂMESCU A FĂCUT CALCULUL COMPLET)