Sărbătorile de iarnă au trecut, iar românii au petrecut pe cinste. Masa a fost îmbelșugată, însă multă mâncare a rămas. Salata boeuf, sarmalele sau friptura au fost atracțiile principale de la masa de sărbătoare, dar nu toate s-au consumat. Cât putem să ținem preparatele în frigider și cât zile le mai putem consuma.
Atunci când vine vorba de masa se sărbătoare, românii nu se zgârcesc și de cele mai multe ori mâncarea nu este consumată integral. De multe ori, sărbătorile de iarnă vin la pachet cu toxiinfecţii şi probleme digestive, apărute pe fondul consumului excesiv de mâncăruri. Nutriţioniştii australieni au observat că majoritatea afecţiunilor digestive apar din cauza consumului de mâncăruri alterate.
(CITEȘTE ȘI: COȘMAR PENTRU SUTE DE FAMILII DIN MAREA BRITANIE. ȚEAPA URIAȘĂ PE CARE AU LUAT-O CU MÂNCAREA DE CRĂCIUN. „E DISTRUS”)
Pentru a evita problemele digestive este important să respectăm anumite reguli de conservare atunci când vine vorba de mâncarea rămasă de la masa de sărbătoare. Aloysa Hourigan, şefa Biroului Australian de Nutriţie, spune că temperatura ideală din frigider este de 6-8 grade Celsius. Însă, produsele din ouă, pui, porc sau lactate au grade diferite de alterare.
De exemplu, atunci când vine vorba de salata boeuf, românii obișnuiesc să o consume multe zile după ce aceasta a fost preparată, iar acest lucru este cât se poate de greșit. Potrivit specialiștilor, salata boeuf nu rezistă mai mult de 48 de ore.
Aceasta se depozitează în frigider doar acoperită și trebuie consumată cât se poate de repede. Așa cum spuneam, acest preparat nu rezistă în frigider mai mult de 48 de ore, și asta din cauza maionezei folosite din belșug. Primul semn că maioneza nu mai este bună de mâncat este atunci când formează o crustă.
„Salata boeuf rezistă maximum două zile la frigider, deoarece conține maioneză, un preparat care poate foarte ușor oxida și râncezi. În cazul în care ne gândim să o ținem o perioadă mai lungă, spre trei zile, ar trebui să adăugăm în maioneză o cantitate mai mare de lămâie. Lămâia are un rol antioxidant și previne râncezirea maionezei în 24 de ore”, spun specialiștii.
În ceea ce privește celebrele sarmale, acestea se pot consuma timp de cinci zile după ce au fost preparate. Însă, această perioadă poate să fie menținută doar dacă frigiderul are o temperatură de sub patru grade.
În cazul fripturii de porc, aceasta rezistă maximum 48 de ore în frigider. Friptura de porc este unul dintre alimentele care prezintă un risc ridicat de alterare.
„E recomandat să setaţi temperatura din frigider la 5 grade sau mai puţin pe perioada Sărbătorilor. Creşte nota la electricitate, dar scade riscul de îmbolnăvire”, susţine Aloysa Hourigan, şefa Biroului Australian de Nutriţie.