Guvernatorul Băncii Naționale a României a declarat – la Profit Financial Forum – că România ar putea intra în sistemul cursurilor de schimb, ceea ce înseamnă, practic, o antecameră a zonei euro.
Dar acest pas ar urma să fie făcut abia în anul 2024, a mai transmis Mugur Isărescu. Accesul la sistemul cursurilor de schimb înseamnă că România ar mai sta doi ani până la adoptarea monedei unice. Astfel, potrivit celor spuse de guvernatorul BNR, până la finalul acestui deceniu putem să sperăm că România va trece la euro. Iar anul 2024 ar fi, potrivit guvernatorului, orizontul de timp ”rezonabil” pentru a visa la această schimbare.
”Orizonul rezonabil, pentru a intra în sistemul cursurilor de schimb, este 2024. De acolo, drumul este doar înainte, că durează doi ani sau mai mult”, a afirmat guvernatorul BNR, potrivit playtech.ro. (CITEȘTE ȘI: S-A AFLAT CE SALARIU CÂȘTIGĂ MUGUR ISĂRESCU! UNII NICI NU VISEAZĂ LA BANII ĂȘTIA)
Subiectul ”monedă virtuală” a fost și rămâne unul de actualitate, iar Mugur Isărescu – guvernatorul Băncii Naționale a României”, a transmis, la un moment dat, că Bitcoin nu trebuie să reprezinte o ”sperietoare”, însă BNR va interveni, dacă va fi nevoie.
Comunicatele BNR, a spus Mugur Isărescu, își vor face apariție atunci când se observa că ”lucrurile se accentuează”.
„Acum nici să repetăm în fiecare lună Nu cumpăraţi Bitcoin!. Suntem într-o ţară liberă. Fiecare om are libertatea deciziei. Dar când vedem că lucrurile se accentuează, când vedem că s-ar putea întâmpla ceva considerăm că e bine să dăm un comunicat”, a spus Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.
„În contextul evoluţiei schemelor de monede virtuale, inclusiv a riscurilor asociate acestora, Banca Naţională a României îşi întăreşte poziţia exprimată prin comunicatul emis în martie 2015, când atrăgea atenţia asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite în astfel de monede. Banca Naţională a României semnalează o creştere a interesului populaţiei faţă de monedele virtuale, în special Bitcoin, atât din perspectiva deţinerii şi tranzacţionării acestora, cât şi ca afacere. Pe fondul lipsei reglementărilor şi al lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum şi al diversificării acestora, s-au amplificat riscurile financiare şi reputaţionale la nivelul deţinătorilor”, a transmis Banca Națională a României într-un comunicat, subiectul fiind ”Botcoin”. (VEZI ȘI AICI: MUGUR ISĂRESCU A FOST REALES ÎN FUNCȚIA DE GUVERNATOR AL BĂNCII NAȚIONALE ROMÂNE)