Bicarbonatul de sodiu are numeroase proprietăţi şi poate fi folosit la o sumedenie de lucruri în bucătărie. De asemenea, el poate fi pus şi în prăjituri, iar motivul este cât se poate de simplu.
Bicarbonatul, amestecat cu iaurt, cremă de ciocolată, miere sau lapte bătut generează dioxid de carbon, iar la temperaturi înalte, această reacţie chimică face ca prăjiturile să crească repede şi frumos. Fiind o bază, bicarbonatul are un gust amar, iar pentru a nu altera gustul final al desertului, el trebuie combinat cu unul din ingredientele de mai sus.
Pe de altă parte, bicarbonatul de sodiu şi praful de copt sunt adesea confundate. Deşi sunt foarte similare, există nişte diferenţe între ele, iar acestea contează mult, mai ales când vine vorba de a face mâncare.
Praful de copt are în compoziţia sa bicarbonat de sodiu (care face prăjiturile să crească), dar şi un agent acid şi unul uscat, cum ar fi amidonul. Datorită aceste compoziţii, gustul este deja neutru, deci poate fi folosit mai uşor în prăjituri sau în combinaţie cu laptele.
Dacă praful de copt poate fi un înlocuitor pentru bicarbonat, trebuie reţinut că bicarbonatul poate înlocui praful de copt doar combinat cu un acid care să genereze reacţia chimică şi care să nu strice gustul prăjiturii.
Ar mai trebui reţinut că şi praful de copt, dar şi bicarbonatul de sodiu pot expira, iar dacă şi-au pierdut proprietăţile, prăjiturile vor fi compromise. Nu strică să faci un test înainte de a le adăuga în compoziţia desertului.
Poţi pune 1 linguriţă de praf de copt în circa 80 ml de apă fierbinte. Dacă încep să iasă imediat multe bule, înseamnă că praful de copt este în condiţie bună.
Totodată, pentru a verifica dacă bicarbonatuld de sodiu nu şi-a pierdut din proprietăţi, poţi pune 3-4 picături de oţet peste 1 linguriţă de bicarbonat. Dacă se formează imediat o spumă, este bun şi poate fi folosit la prăjituri fără nicio problemă.